Netherlands

Communicatieteams bij overheid onder grote druk

Onderzoek toont aan dat bestuur en organisatie zich beter laten adviseren door communicatieprofessionals en meer waardering voor hen hebben dan voor de crisis. Ondertussen loopt de werkdruk hoog op: vier op de vijf teams hebben het ‘veel drukker dan normaal’ tot ‘extreem druk’.

Een flink deel van de communicatieteams van gemeenten en Veiligheidsregio's is overbelast. De coronacrisis zorgt voor grote werkdruk, maar tegelijkertijd ook voor meer waardering voor het werk van deze teams.

Extreem druk
Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Logeion en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarvoor 86 gemeenten en 13 Veiligheidsregio's zijn ondervraagd. Het onderzoek toont aan dat bestuur en organisatie zich beter laten adviseren door communicatieprofessionals en meer waardering voor hen hebben dan voor de crisis. Ondertussen loopt de werkdruk hoog op: vier op de vijf teams hebben het ‘veel drukker dan normaal’ tot ‘extreem druk’.

Overbelast


Bijna de helft van de communicatieteams van gemeenten zijn daardoor overbelast. Eind mei, tijdens de eerste coronapiek, was dat nog een op de vijf. Bij de Veiligheidsregio’s geeft bijna een derde aan overbelast te zijn; dat is vergelijkbaar met de situatie eind mei. De meerderheid verwacht dat de drukte in 2021 aanhoudt, maar slechts een deel daarvan krijgt extra capaciteit. Een derde verwacht zelfs bezuinigingen.

Andere dossiers


Door de focus op crisiscommunicatie schieten andere dossier erbij in. Zo komen thema's als digitale toegankelijkheid en de Omgevingswet in de knel. Ook komen teams minder aan de eigen professionele ontwikkeling toe. Dat terwijl er juist nu behoefte is aan kennisuitwisseling, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met het afnemende draagvlak voor de crisismaatregelen.

Kansen


Aan de andere kant biedt de crisis ook kansen voor communicatie. Zo wordt de meerwaarde van communicatie nu duidelijk zichtbaar in de organisatie. Ook heeft online participatie met inwoners een stimulans gekregen. Verder wordt de toegenomen interne samenwerking en onderlinge samenwerking in de regio als positief ervaren. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!

Football news:

Ramos heeft geen aanbiedingen van andere clubs. Real Madrid is zijn prioriteit
De Argentijnse voetbalbond bevestigde de dood van Maradona: u bent voor altijd in ons hart
Neymar staat niet eens in de top 30 van Europa ' s beste spelers. Ik geloof het niet. Barca presidentskandidaat Freisha van de Braziliaanse presidentskandidaat Tony Freisha van Barcelona heeft gezegd dat hij PSG Neymar niet naar de club zal terugsturen als hij de verkiezingen wint. Ik weet zeker dat ik niet zou proberen Neymar te tekenen. Door de manier waarop hij de club verliet, en ook door zijn spel-hij staat zelfs niet in de top 30 van de beste spelers in Europa op dit moment vertelde Freisha Cadena Ser. De 28-jarige Braziliaan scoorde 2 goals en 3 goals in 5 Ligue 1 wedstrijden dit seizoen. Neymar werd verboden op Twitch. Hij draaide de stroom op het echte aantal Richarlyson (hij had 10.000 posten)
Lineker over Maradona: verreweg de beste speler van mijn generatie en waarschijnlijk de grootste voetballer aller tijden
Cocaïne nemen deed mijn tegenstanders een plezier. Hoe triest is het nu..
Mourinho on The Best: Er is een invloed van clubs in de media en mensen die beter werken achter de schermen
Alderweireld zal 2-4 weken missen, Lamela kan volgende