Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Columnist en etiquettedeskundige Trouw Beatrijs Ritsema (69) overleden

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

1954-2023 Ritsema kreeg bekendheid met haar rubriek ‘moderne manieren’, die ze twee decennia lang schreef in dagblad Trouw. In de rubriek behandelde zij op humoristische wijze vragen over sociale omgang.

Columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft dagblad Trouw, waar zij twintig jaar voor werkte, vrijdag op haar website laten weten. Ritsema overleed aan longkanker, waar ze al enige tijd voor werd behandeld.

Ritsema studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en was jarenlang eindredacteur bij Vrij Nederland. Bekendheid kreeg ze met haar rubriek ‘moderne manieren’, die ze twee decennia lang schreef in Trouw. In de rubriek behandelde zij op humoristische wijze vragen over sociale omgang. De vragen gingen onder meer over ingewikkelde bruiloften, moeilijke begrafenissen, ongewenste cadeautjes en zeurende collega’s. Vrijdag verschenen haar adviezen voor de laatste keer in de krant. Ritsema had ook tientallen bijdragen in NRC, voor het laatst een in 2018.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan noemt Ritsema „van grote betekenis voor de krant en de lezers. Ze was zeer geliefd, ook om haar soms heel bijzondere, tegendraadse adviezen.” Volgens Van der Laan kreeg Trouw vaak van lezers te horen dat de adviezen van Ritsema op zaterdagochtend aan het ontbijt voor discussie zorgden. „Haar adviezen stemden tot nadenken en tot het vinden van oplossingen”, zegt de hoofdredacteur. „Haar adviezen weerspiegelden de tijdgeest. Met Beatrijs verliezen we een geliefde medewerker maar ook een bijzonder, integer en prettig mens.”