Netherlands

Column (Aad van Toor): Graaien en snaaien in naam der wet

Beste koning Felipe, u bent ongetwijfeld verrast een briefje van mij te ontvangen. Hoewel wij niet direct op voet van gelijkheid noch vriendschap verkeren, bezing ik toch dikwijls en luidkeels hoe ik de koning van Hispanje altijd heb geëerd. Als tegenprestatie mag ik dus zeker op uw luisterend oor rekenen. Het gaat om een eenvoudige, maar gevoelige kwestie. Eerder richtte ik mij tot uw vader, Carlos, die mij echter kort mededeelde Sinterklaas niet te zijn. Dat verbaasde mij nauwelijks, mijn jaarlijkse verlanglijstje stuur ik naar een ander adres.

Ter zake: zoals u uit de Nederlandse kranten hebt vernomen, staat de overheid op het punt alle koloniale kunst die ze ontvreemd heeft onvoorwaardelijk, desnoods vierdubbel, weder te geven. Het mag gezegd worden: een genereuze gedachte. Zo’n 100.000 kunstvoorwerpen –koloniaal erfgoed– gaan verpakt en gestrikt terug naar ‘overzee’. U zult er ongetwijfeld mee instemmen; elke erfenis moet immers zorgvuldig worden gewogen.

Gevolg van deze Operatie Amputatie laat zich raden. Lege zalen, zelfs lege musea. Zover willen we het natuurlijk niet laten komen. Nu is het zo dat het graaien en snaaien in naam der wet ook Nederland niet voorbijging. Collega Theo van Staalduine, u zult hem inmiddels kennen, vestigde onze aandacht op een schilderwerkje in uw bezit. Inderdaad, de ”Tuin der Lusten” van Hieronymus Bosch. Onze Jeroen.

Uw voorvader Filips II stuurde de ‘ijzeren’ hertog van Alva naar de Nederlanden om daar orde op zaken te stellen, huis te houden dus. Hij liep bijgeval tegen dat schilderij aan en nam het in 1567 in beslag, als vulling van een lege muur thuis. Nu was dat kunstwerk privé-eigendom van Willem van Oranje. Onze Willem, die er ook in dit geval het zwijgen toe deed. De rest van het verhaal weet u; Filips II kocht het werk van Alva’s bastaardzoon en onze Bosch hing vanaf 1593 aan de muur van het paleis Escorial. Tot het als bruikleen is toegevoegd aan de Spaanse kunstcollectie in Museo del Prado.

Majesteit, we kunnen linksom of rechtsom redeneren, maar dat schilderij hoort toch thuis in Nederland, in het ongunstigste geval in Brussel. Maar niet in Spanje. Alva was de dief, en afhankelijk van de prijs die Filips voor het schilderij betaalde, was hij de heler. Diefstal of oorlogsbuit, het maakt niet uit. In beide gevallen is het roofkunst.

Wij vragen u dus uiterst vriendelijk om ook dit schilderij te voorzien van strik en adressticker en terug te zenden naar, laten we zeggen, Amsterdam. Gemakkelijk te bereiken, zelfs met de stoomboot.

Is getekend,

Aad van Toor

Football news:

Tuchel in de wedstrijd tegen Manchester United: de overwinning is verplicht. Voor haar naar Engeland komen is een grote uitdaging
Jimenez zal Attletico ' s wedstrijden met Real Madrid en Salzburg missen als gevolg van een heupblessure
Gladbach middenvelder Neuhaus: het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale van de Champions League. Laten we dit in Madrid ophelderen! Borussia Monchengladbach middenvelder Florian Neuhaus sprak over de aankomende wedstrijd van de Champions League groep het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale, maar we zullen het gewoon ophelderen in Madrid! Wij hebben er al op gewezen dat wij niet alleen in deze groep goed willen spelen, maar ook vooruit willen gaan! We vliegen naar Real Madrid, op de eerste plaats aan tafel, en we hebben alle reden om vertrouwen te hebben zei Neuhaus. Borussia scoorde 8 punten na 5 wedstrijden van de groepsfase van de Champions League en leidde hun Kwartet. Real Madrid scoorde 7 punten en staat op de derde plaats, achter Shakhtar in persoonlijke ontmoetingen. Groep B: Borussia M en Shakhtar verhuisden Real Madrid en Inter. Iedereen heeft een kans voor de Play-offs
Ex-Manchester City en Arsenal defender Gael Clichy verhuisden naar Servette
Zoon van Maradona: nummer 10 moet uit de circulatie worden genomen in Barca en andere teams van zijn vader
Ronaldo was mijn held. Voor kinderen uit Portugal was hij altijd een voorbeeld
Koeman zal niet gestraft worden voor het spreken over VAR na de wedstrijd met Real Madrid. Hij zei dat het systeem werkt tegen Barca