Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Colombia is miljarden peso's kwijt aan verplaatsen Pablo Escobars nijlpaarden

Door Joost ter Bogt

Tientallen nijlpaarden naar Mexico en India verschepen gaat Colombia zo'n 16,2 miljard peso (3,2 miljoen euro) kosten. De dieren, waarvan sommige ooit van drugsbaron Pablo Escobar waren, veroorzaken overlast in het Zuid-Amerikaanse land.

Escobar haalde in de jaren tachtig vier nijlpaarden naar zijn privédierentuin in het noordwesten van Colombia. De Afrikaanse dieren ontsnapten uit hun verblijf, nadat de beruchte drugsbaron in 1993 was gedood.

Ondanks een sterilisatieprogramma is de populatie inmiddels gegroeid tot zo'n 150 nijlpaarden. De dieren zijn nu een attractie voor toeristen.

Maar wetenschappers waarschuwen dat de soort in Colombia geen natuurlijke vijand heeft. Daardoor kan de populatie in 2040 uit maar liefst 1.500 nijlpaarden bestaan. Dat is niet zonder risico, want nu al vallen de dieren soms mensen aan.

Daarnaast vormen de nijlpaarden een risico voor de biodiversiteit. Door hun uitwerpselen verandert de samenstelling van rivieren, wat gevaarlijk is voor onder meer zeekoeien en capibara's.

Colombia gaat daarom bijna de helft van de dieren naar buitenlandse opvangcentra sturen. Tien gaan naar Mexico en zestig naar India. De nijlpaarden zullen met aas naar hokken worden gelokt, waar ze verblijven totdat ze het land worden uitgezet.