Bij het productieproces van bakstenen komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. Maar als het aan bakstenenproducent Vandersanden ligt, kan dat vanaf nu helemaal anders. Zij produceren namelijk een steen waarbij tijdens het productieproces geen CO2 vrijkomt, maar juist wordt gewerkt aan de reductie van broeikasgas. 'Een CO2-negatieve baksteen', noemt ceo Rudi Peeters van Vandersanden de innovatie.
Het doel is om uiteindelijk 20 tot 40 miljoen bakstenen per jaar van de band te laten rollen. Dat is ongeveer 10 procent van de hele productie aan bakstenen van de fabriek. Om zo'n CO2-negatieve steen tot stand te laten komen is hoogoven-slak nodig, een afvalproduct van een traditionele hoogoven. En juist die ovens zijn volgens Peeters de grootste energievreters, 'maar de CO2-negatieve stenen worden niet meer gebakken en er wordt geen aardgas bij gebruikt'.
Hydraulische pers
De grondstof voor de nieuw soort bakstenen bestaat voor tachtig procent uit het restproduct van de staalindustrie, stelt Peeters. Daar wordt zand aan toegevoegd en dat wordt dan tot een korrel gemaald. Vervolgens worden de stenen hydraulisch geperst in een kamer met CO2, waardoor ze in staat zijn om de CO2 op te nemen. Dat maakt de stenen CO2-negatief', aldus de ceo van Vandersanden.
‘Elke kalkhoudende grond ontbindt in combinatie met CO2 tot kalksteen, dat gebeurt al eeuwen’
Volgens Peeters is het idee om stenen hydraulisch te persen afgeleid uit te natuur. 'Elke kalkhoudende grond ontbindt in combinatie met CO2 tot kalksteen, dat gebeurt al eeuwen', licht hij toe. De CO2-negatieve steen is daardoor ook in staat om CO2 op te nemen, per ton van dergelijke gevelstenen gaat het om ongeveer 60 kilogram aan CO2 dat kan worden opgenomen.
Lees ook | 'Degrowth economie wordt een catastrofe'
Maar of de conservatieve en van nature vervuilende bouwwereld hier ook om staat te trappelen is nog maar de vraag. 'Het is daarom van belang om aan de Europese certificaten en testen te voldoen, maar omdat die voor dit nieuwe product nog niet bestaan baseren we ons op de gewone klei, de bakstenen van vroeger', aldus Peeters.
