Netherlands

Citroën SM: Met de magie van Maserati – Peters Proefrit

De Citroën SM was de snelste voorwielaandrijver in zijn tijd door een royale V6 van Maserati in de neus. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit het kwetsbare, maar o zo fraaie kunststuk van Citroën en Maserati.

Citroen had in de jaren zestig de wind in de zeilen door het succes van de 2CV en de DS. Maar het ontbrak het merk én de trotse Franse auto-industrie aan een prestigemodel in het hogere segment. Onder de noemer Project S startte begin jaren zestig de ontwikkeling van een exclusievere versie van de DS. Dat evolueerde door in een majestueuze vierzits coupé. Toen Citroën vervolgens in 1968 Maserati inlijfde, vielen alles puzzelstukjes in elkaar. De vurige Italianen maakten een aluminium 2,7-liter V6 die in de neus van een door Robert Opron getekende Grand Tourisme werd ondergebracht. Uiteraard gracieus bewegend op het hydropneumatische veersysteem van Citroën.

Onbetrouwbaarheid Citroën SM

De productie van de Citroën SM startte in 1970 en de eerste twee jaar was het een succes. Wereldsterren als Johan Cruijff reden onder meer rond in de SM. Maar al snel begonnen de verhalen over de onbetrouwbaarheid en het kostbare onderhoud klanten af te schrikken. De oliecrisis volgde in 1973, een jaar later was Citroën bankroet en in 1975 staakte de nieuwe eigenaar Peugeot de productie. De Concorde voor mensen met hoogtevrees was uitgevlogen.

Ongekend

De Citroën SM komt uit een periode waarin ingenieurs en designers de dienst uitmaakten, terwijl er naar boekhouders niet werd geluisterd. Dat resulteerde in innovaties als een voorloper van de regensensor en de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. De overbrenging was extreem directheid en had een sterk zelfcentrerende werking. Onder het mom van de bestuurder mag geen hinder ondervinden van de forse kracht op de voorwielen. Maar hij moet ook met minimale input op lage snelheid kunnen manoeuvreren én met onverzettelijke stabiliteit met 220 km/h kunnen laagvliegen. Een ongekende topsnelheid voor een voorwielaandrijver in 1970. Hij kreeg verder het veersysteem van de DS met een straffere afstemming en de hydrauliek daarvan stuurde ook in de SM de rembekrachtiging aan.

Bijterig

Het smaakvolle interieur van de Citroën SM heeft plek voor vier uitverkorenen, al mogen de achterste niet al te groot zijn. De aansturing vraagt voorzichtigheid de eerste kilometers. De kleinste stuurbeweging laat hem van richting veranderen en de remmen bijten fel. Rijden is als het bespelen van een harp. Met delicate handelingen moet je hem aanraken en dan begint de tijdreis. De besturing is licht op lage snelheid en bij hoger tempo dien je hem uit het midden te dwingen. Van aandrijfkrachten in het stuurwiel is geen sprake en van feedback evenmin. Een SM weerspreekt niet, maar voert de bevelen zwijgzaam uit.

Groot comfort

De V6 van de Citroën SM klinkt harig en trekt de 4,89 meter lange coupé vooruit. De handgeschakelde vijfbak laat zich precies aansturen en de lange versnellingen geven de zescilinder alle ruimte. Het onderstel houdt de koets vlak, zorgt voor vloeiend comfort en laat je gissen naar de grenzen. Hij staat hoge bochtsnelheden toe en maakt het beste van elke situatie. Altijd vanuit het oogpunt om de bestuurder en zijn gasten in groot comfort te vervoeren. Een GT avant la lettre. De prijzen deinen inmiddels tussen een kleine 30 tot wel 75 mille. Dit exemplaar beweegt zich daartussenin.

Lees ook:

Reageer op artikel:

Citroën SM: Met de magie van Maserati – Peters Proefrit

Football news:

Sportdirecteur van Khimki ongeveer 2:0 met Rostov: we hebben bewezen dat we een team zijn en kunnen winnen op de weg
Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer