Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Chroom-6 drama: gemeente en Nedtrain krijgen boetes van kwart miljoen

De gemeente Tilburg en Nedtrain moeten allebei 250.000 euro boete betalen voor het laten schuren van museumtreinen door bijstandsgerechtigden. Dat zegt de rechtbank in Rotterdam. Volgens de rechter hadden ze redelijkerwijs kunnen weten dat er giftige stoffen zitten in de verf. De gemeente en Nedtrain hebben daarmee een onaanvaardbaar risico genomen.

Volgens de rechter is het algemeen bekend dat er in verf stoffen kunnen zitten die schadelijk zijn voor de mens. Sinds de jaren zeventig zijn daar publicaties over te vinden. Beide verdachten, gemeente en Nedtrain, hadden op zijn minst kunnen vermoeden dat het gevaarlijk kon zijn om de treinen te schuren zonder goede beschermingsmiddelen.

Door het stof
De gemeente Tilburg ging in 2019 al door het stof, toen bekend werd dat in het reïntegratietraject met het giftige chroom-6 gewerkt moest worden. De gemeente bood toen excuses aan, er werd een schadevergoeding van 7000 euro aangeboden aan iedereen die met de giftige verf had gewerkt. Ook konden mensen die ziek werden een vergoeding aanvragen bij een onafhankelijke commissie.

Maar in de rechtszaal vorig jaar trokken de advocaten van de gemeente alles uit de kast om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Volgens de advocaten zou de zaak zijn verjaard. En werden de werklozen die treinen moesten schuren ingezet bij tROM, een zelfstandig bedrijf dat losstaat van de gemeente. En bij dat bedrijf zouden niet alleen mensen via de gemeente Tilburg werken, maar ook een gevangenis, buro HALT en andere gemeenten in de regio maakten er gebruik van, zo betoogden de advocaten.

En daarmee waren de argumenten nog lang niet op: de arbeidsinspectie zweeg. En vooral: de kennis over de schadelijke stof chroom-6 zat bij Nedtrain, zij hadden de gemeente hierover moeten informeren, zo zeiden de advocaten van de gemeente.

LEES OOK: Chroom-6 drama: verantwoordelijkheid ligt bij NedTrain, zegt gemeente