Netherlands

Chipbedrijven ASMI en ASML onderaan in dieprode AEX

De Amsterdamse AEX-index ging donderdag flink omlaag onder aanvoering van de chipbedrijven ASMI en ASML. De technologiebedrijven kregen opnieuw rake klappen. Beleggers maken zich zorgen over de hoge waarderingen van de grote techconcerns. Die zijn tijdens de coronacrisis sterk gestegen. Beleggers ruilen hun techaandelen in voor bedrijven die naar verwachting meer zullen profiteren van het economische herstel, zoals bijvoorbeeld vastgoedfondsen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent in het rood op 653,32 punten. De MidKap zakte ook 1,5 procent, tot 974,56 punten. Londen daalde 1,1 procent. Frankfurt en Parijs hielden de verliezen beperkt tot 0,7 procent.

ASMI en ASML sloten de rij bij de hoofdbedrijven op het Damrak met verliezen tot 6,1 procent. In de MidKap raakte sectorgenoot Besi 5,7 procent kwijt. Fintechbedrijf Adyen zakte 3,8 procent. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway daalde dik 3 procent na het nieuws dat rivaal Deliveroo naar de beurs in Londen gaat. Unibail-Rodamco-Westfield, met veel winkelcentra in Europa, ging aan kop met een plus van dik 5 procent. Bij de middelgrote bedrijven stond vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties bovenaan met een winst van 1,1 procent.

Galapagos won 3,6 procent. Beleggers reageerden positief op de tussentijdse resultaten van veiligheidsstudies van het middel filgotinib. De resultaten zijn een opsteker voor de biotechnoloog die de afgelopen tijd kampte met tegenvallende testen met mogelijke medicijnen.

Boskalis won 0,3 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte in 2020 minder omzet, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. Pharming daalde 0,4 procent. Het biotechnologiebedrijf zag de jaaromzet stijgen dankzij sterke verkopen van zijn medicijn Ruconest in de VS. De winst nam echter af door de sterke waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro.

In Frankfurt zakte Lufthansa 1,8 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij leed in het coronajaar 2020 een recordverlies en verwacht dit jaar slechts de helft van het aantal vluchten van voor de coronacrisis uit te voeren. Pas in 2024 denkt Lufthansa dat de passagierscijfers weer op het niveau van voor de crisis zullen uitkomen.

De euro was 1,2040 dollar waard, tegen 1,2070 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen omlaag in afwachting van de uitkomsten van de vergadering van oliekartel OPEC. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 60,59 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 63,44 dollar per vat.

Football news:

Minstens 2 clubs uit Frankrijk zullen elk jaar in de Super League spelen
Mesut Ozil: kinderen dromen van het winnen van de World Cup of de Champions League, niet een of andere Super League. Het plezier van grote wedstrijden is dat ze gebeuren een of twee keer per jaar
Disneyficatie van voetbal. Waar komt de Super League vandaan?
Carragher op Super League: Ik ben het zat dat Liverpool ' s reputatie zo beschadigd is. En het schandelijke kapitalisme van Manchester United verbaast me niet.Jamie Carragher, voormalig verdediger van Liverpool, heeft zich kritisch uitgelaten over de oprichting van de Europese Super League
De Bruyne zal de wedstrijd tegen Aston Villa missen. De ernst van de blessure is nog niet vastgesteld
Ander Herrera op Super League: Dreams zal tot een einde komen. Ik hou van voetbal en ik kan niet zwijgen. PSG middenvelder Ander Herrera heeft zich uitgesproken tegen de oprichting van een Europese Super League
Podolski op de Super League: een walgelijk project. Ik ben teleurgesteld over het feit dat mijn voormalige clubs erbij betrokken zijn.Lukas Podolski heeft zich kritisch uitgelaten over het idee om een Europese Super League op te richten