Netherlands

Chinese verkenner geland in 'Oceaan der Stormen' voor maangruismissie

Een Chinese lander is succesvol geland op de maan. Chang'e 5 moet voor het eerst sinds 1976 maangrond naar de aarde sturen.

China had vooraf niet bekend gemaakt wanneer de landing zou plaatsvinden. Het ruimtevaartuig kwam even na 16.00 uur Nederlandse tijd neer op de geplande landingsplaats, de vulkanische formatie Mons Rümker in Oceanus Procellarum, de Oceaan der Stormen. Het materiaal aan de oppervlakte is op die plek minder oud dan in de gebieden waar de Apollo-missies in de jaren 60 en 70 zijn geland. Planeetwetenschappers hopen daardoor een completer beeld te krijgen van de maan.

Op het Chinese sociale platform Weibo waren beelden van de landing te zien:

De lander is op 24 november gelanceerd en na een serie manoeuvres losgekoppeld van een module die in een baan om de maan blijft. Volgens plan gaat Chang'e 5 twee dagen gruis opscheppen en in het oppervlak boren om in totaal 2 kilo maanmateriaal in de lander op te slaan.

Daarna wordt de opstijgtrap met de maanmonsters gelanceerd om weer aan te koppelen bij de servicemodule in een baan om de maan. De maanstenen worden dan overgebracht naar een terugkeercapsule die de kostbare vracht naar aarde brengt. Half december moet de capsule neerkomen in een gebied in de Chinese autonome regio Binnen-Mongolië.

De landing van Chang'e 5 is China's derde succesvolle maanlanding. Eerder landden Chang'e 3 bij Mare Imbrium en Chang'e 4 in een krater op de achterkant van de maan.

Football news:

Nepomnyasjchy tegen het verminderen van de RPL tot 12 clubs: Rusland is niet bereid om een groot aantal fans op te offeren
Wolverhampton loan Willian Jose van Sociedad met een uitkoopoptie. Real Sociedad forward Jose Willian is dicht bij een verhuizing naar Wolverhampton. De Engelse club heeft ermee ingestemd de 29-jarige Braziliaan tot het einde van het seizoen te leasen met het recht om uit te kopen. Willian zal pas volgende week in Wolverhampton aankomen, omdat hij nog geen werkvergunning in Engeland heeft gekregen vanwege de nieuwe Brexit-voorschriften. Wolven zien de spits als vervanging voor de gewonde Raul Jimenez. Eerder berichtte men belangstelling voor Willian uit Letico. In 13 wedstrijden van het seizoen scoorde de speler 3 goals en maakte 1 assist. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
AC Milan is dicht bij het lenen van Tomori aan Chelsea met een 20+ miljoen euro buy-out optie
Spartak over fans veroordeeld voor het vechten op Euro 2016: Fedun persoonlijk hielp hen financieel
Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid