Netherlands

Chinese maansteenmissie: 'Alsof je een nieuw deel van Frankrijk bezoekt'

Voor het eerst sinds 1976 gaat een ruimtevaartuig naar de maan om maangrond en stenen te verzamelen en terug te brengen naar de aarde. De Chinese maanlander Chang'e 5 gaat volgens plan vanavond op weg om over een paar dagen te landen op Mons Rümker, een vulkanische formatie linksboven op de zichtbare kant van de maan. Half december komen de maanstenen naar de aarde. Wat hebben we eraan?

Tijdens de laatste verzamelmissie brachten Apollo-astronauten meer dan 380 kilo maangrond en stenen naar de aarde, drie Russische Luna-landers haalden nog een paar honderd gram op. Dat lijkt heel wat, maar voor planeetwetenschappers als Wim van Westrenen, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het nooit genoeg. Iedere vindplaats op de maan vertelt namelijk weer een ander verhaal. "Stel je gaat naar Parijs en je zegt dan dat je door dat bezoek heel Frankrijk kent. Dat is een beetje wat met de Apollo-landingen is gebeurd. Ze zijn maar op een heel klein stukje van de maan geweest. Nu gaan we naar de Provence, zeg maar."

Chang'e 5 moet landen op een plaats ver van waar de Apollo-astronauten eerder landden. Een plek die geologisch ook miljarden jaren jonger is dan die Apollo-landingsplaatsen. "Chang'e 5 gaat landen op vulkanisch materiaal uit de ondergrond van de maan, maar van veel later dan het materiaal dat we tot nu toe kennen", weet Van Westrenen. "Daar kun je bijvoorbeeld van leren hoe snel de maan na zijn ontstaan is afgekoeld, of er andere stenen in de ondergrond liggen, of de chemische samenstelling anders is dan wat we nu weten. De Apollo-missies zijn ook allemaal geland op plekken met stenen die een beetje vreemd zijn, vergeleken met de rest van de maan. Dus door deze nieuwe stenen zullen we een beter beeld krijgen van de maan."

Een Chinees overheidskanaal maakte deze animatie van de missie:

Chang'e 5 moet in totaal zo'n 2 kilo materiaal verzamelen, niet alleen van het oppervlak. De lander heeft ook een boor die materiaal van twee meter diep uit de maangrond kan halen. "Als het allemaal lukt is het een prachtige doorsnede van die landingsplek."

Half december moet een capsule met de kostbare lading landen in een gebied in de Chinese regio Binnen-Mongolië. De vraag is wat er dan mee gebeurt. Ook Van Westrenen weet dat niet. "Dat is nog wat geheimzinnig. Het materiaal moet na de landing verdeeld worden over onderzoeksgroepen, allereerst in China zelf. Natuurlijk willen Europese wetenschappers ook heel graag kleine stukjes van dit materiaal hebben. Maar het is niet duidelijk hoe dat geregeld gaat worden. Bij NASA kun je gewoon een aanvraag indienen voor materiaal, als die wordt goedgekeurd wordt het opgestuurd. We hopen heel erg dat China ook zoiets gaat opzetten."

Als NASA de komende jaren weer bemande maanlandingen gaat uitvoeren, zal er nog veel meer maanmateriaal mee terug komen naar de aarde. "Maar dan weer van een ander deel, waarschijnlijk zal dat rond de zuidpool van de maan zijn."

Ook China wil na 2030 met astronauten naar de maan. De onbemande maanmissies zijn een voorbereiding daarop, Chang'e 5 nog meer dan de vorige Chinese maanvluchten. Van Westrenen: "Het lijkt al heel erg op een Apollo-landing. Het is de eerste keer dat ze dit doen, zo'n groot gevaarte neerzetten en dan ook weer vanaf het oppervlak terugvliegen naar een baan om de maan, en daar weer koppelen. Het is bijna hetzelfde als wat je zou doen als je mensen naar de maan stuurt, want dat is wat ze uiteindelijk willen doen."

NOS op 3 legde eerder waarom materialen uit de ruimte naar de aarde worden gehaald en hoe dat werkt:

Football news:

Mbappe wil graag spelen in Real Madrid of Liverpool. Hij denkt veel na over zijn toekomst bij PSG
Raul is de enige kandidaat voor Real Madrid in geval van ontslag van Zidane (As)
Solskjaer over Klopp 's kritiek op Manchester United' s defensieve voetbal: we vielen aan toen we de bal
Mourinho op Liverpool ' s 68 wedstrijden zonder nederlaag thuis: er zijn records die bijna onmogelijk te breken zijn. Tottenham manager Jose Mourinho reageerde op het feit dat de onverslagen wedstrijd van Liverpool gisteren in de thuiswedstrijden van de Premier League werd onderbroken. Onder de Portugezen heeft Chelsea nog geen 86 thuiswedstrijden verloren in de Premier League. Liverpool eindigde met 68 wedstrijden. De records, zelfs de meest onwaarschijnlijke, is in elke sport te verslaan. Maar er zijn een aantal records, kijkend naar welke, je kunt voelen dat het bijna onmogelijk is om ze te verslaan. Om eerlijk te zijn, Liverpool heeft geweldige resultaten geboekt. Het is heel, heel moeilijk om te bereiken wat ze gedaan hebben. Maar de platen die Chelsea onder mij plaatste zijn nog steeds platen. Het zal heel, heel moeilijk zijn om beter te presteren. Felicitaties aan Liverpool voor hun geweldige serie, Ze hebben niet verloren thuis voor een zeer lange tijd Mourinho zei. Liverpool verloor voor het eerst in 69 wedstrijden in de Premier League (en zelfs Burnley). Het team van Klopp moet nog scoren in 2021
Je schrijft over spelletjes met vooringenomenheid. Objectiviteit zou een goed begin voor u zijn. Chelsea manager Frank Lampard reageerde scherp op een van de vragen van de journalist tijdens een persconferentie. Om eerlijk te zijn, Ik denk dat het vertrouwen van de spelers zou worden ondermijnd als ze lezen een aantal van de artikelen die u momenteel publiceren. Ik heb er een paar gelezen. En het soort vooringenomenheid waarmee je altijd schrijft over spelletjes is bijna hetzelfde als proberen om een negatieve reactie te krijgen op sociale media. Ik heb artikelen gelezen toen wij het goed deden en daarin hebt u de situatie ook niet vanuit twee gezichtspunten bekeken. Dus voor een journalist zou objectiviteit een goed begin zijn. Want ik zou me zo voelen als ik de spelers was, na het lezen van uw artikelen zei Lampard. Lampard beantwoordde een vraag van de atletiek over de rol van Petr Cech in het team. In een recent artikel op deze website werd Chelsea beschreven als een gebroken team dat op zijn hoogtepunt is.= = = Chelsea = = = Chelsea staat op de 8e plaats in de Premier League, met 29 punten na 19 wedstrijden. Chelsea heeft problemen, maar in de zomer schitterde de club prachtig op de transfermarkt. Filmgeschiedenis van de Werner onderschepping
Roma kreeg hun tweede technische nederlaag van het seizoen. Nu-voor een extra vervanger in de beker
Liverpool wil Salah niet verkopen en ik ben er zeker van dat hij niet zal aandringen op een overplaatsing in de zomer