Netherlands

China zet als tweede land ooit een vlag op de maan

Maanmissie

1 minuut geleden Aangepast: 4 seconden geleden

Beeld © Xinhua

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

China heeft als tweede land ooit een vlag neergezet op de maan. Ruim vijftig jaar nadat de Amerikanen de eerste vlag op de maan plantten, zette een onbemande Chinese maanlander de Chinese vlag neer.

De missie van de Chinese maanlander: een paar kilo stenen van de maan oppikken en mee terugnemen naar de aarde voor onderzoek. Vlak voordat de lander gisteren weer vertrok, werd de vlag neergezet en maakte de sonde een paar foto's.

Een groothoekopname vanuit de sonde. Rechts is de vlag te zien. Een groothoekopname vanuit de sonde. Rechts is de vlag te zien.

Het Chinese ruimtevaartagentschap maakte verder geen details bekend over hoe de vlag werd geplaatst. De zes Amerikaanse vlaggen die in missies tussen 1969 en 1972 op de maan zijn neergezet, werden steeds door astronauten geplaatst. De Chinese sonde was onbemand. 

Het was de derde keer dat een Chinese sonde op de maan landde. Dit is de eerste uit China die daarna ook weer de maan heeft verlaten. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chinese verkenner geland op de maan om stenen te verzamelen

Van de zes Amerikaanse vlaggen die vijftig jaar geleden werden geplaatst, staan er zeker vijf nog overeind. Ze werden in 2012 nog vastgelegd door een satelliet. Alleen de allereerste, door Buzz Aldrin geplaatst bij de eerste maanlanding, staat er niet meer. Die stond waarschijnlijk te dicht bij de capsule, waardoor die meteen bij het opstijgen alweer werd weggeblazen.  

Football news:

Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid
De Bruyne heeft waarschijnlijk spierletsel. Hij werd vervangen in de wedstrijd tegen Villa
In het Spaans voor 70 jaar is er een fraseologie over Alcoyano. Het gaat over een buitenstaander die niet opgeeft tot de laatste
Andrea Pirlo: kritiek is onvermijdelijk wanneer je plotseling tot Juve coach wordt benoemd, maar de resultaten zullen alles zeggen voor mij
Zidane in degradatie van de 3e League club: het is geen schande, laten we niet gek worden. Real Madrid wil winnen, soms komt het niet uit
Op 2-1 met Fulham speelde Manchester United een goede wedstrijd. Pogba speelde goed, Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer vatte de uitgestelde wedstrijd van de 18e ronde van de Premier League samen met Fulham