Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

China bevestigt: fors hoger aantal coronadoden sinds versoepelingen

EPA

In China zijn volgens de autoriteiten de afgelopen weken bijna 60.000 mensen in ziekenhuizen overleden die het coronavirus onder de leden hadden. Van hen waren er 5500 die exclusief aan corona doodgingen, bijvoorbeeld door zuurstofgebrek. China erkent daarmee dat er fors meer doden zijn gevallen dan eerder gemeld.

Het gaat om de periode tussen 8 december en 12 januari, meldt de hoogste Chinese gezondheidsautoriteit.

Het leeuwendeel van de 60.000 doden, overleed door volgens de Nationale Gezondheidscommissie door een combinatie van onderliggende aandoeningen en corona. Hun leeftijd was met gemiddeld 80 jaar hoog.

Ziekenhuisdoden

Het gaat volgens de gezondheidsautoriteit enkel om doden die zijn geteld in ziekenhuizen. Besmette mensen die thuis zijn overleden, zijn niet meegenomen in de data. Het werkelijke aantal doden ligt daardoor waarschijnlijk nog hoger, schrijft persbureau AP.

Het is voor het eerst in ruim een maand dat China weer uitgebreid data deelt over de corona-uitbraak in het land, nadat het daarmee was gestopt na het abrupt opheffen van de meeste coronamaatregelen.

Onder meer Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitte recent zijn zorgen over het gebrek aan transparantie vanuit China. Met de nieuwe cijfers over de sterfgevallen verdubbelt het aantal officiële coronadoden in China naar ruim 10.000.

China gaf verder ook een stand van zaken wat betreft besmettingen en ziekenhuisopnames. De piek lijkt voorbij, meldde een hoge functionaris van de Nationale Gezondheidscommissie in een persconferentie; het aantal infecties en opnames neemt gestaag af in zowel de steden als op het platteland, zei ze.

Het dagelijks aantal mensen dat aanklopte bij een kliniek met coronaklachten piekte volgens haar op 23 december, met zo'n 3 miljoen mensen. Afgelopen donderdag waren dat er bijna een half miljoen.

Testbewijs

Na bijna drie jaar van een uiterst streng coronabeleid liet China op 7 december de teugels vieren. Daarna was er zo goed als geen zicht op de uitbraak.

Zo meldde China de afgelopen maand gemiddeld zo'n vijf coronadoden per dag, terwijl op beelden te zien was dat ziekenhuizen vol lagen met lijkzakken en er lange rijen stonden voor crematoria. Vanwege de uitbraak besloten meerdere landen, waaronder Nederland, een negatief testbewijs te vragen aan reizigers vanuit China.