Netherlands

Chili 'betreurt' paniek door onnodig tsunami-alarm na aardbeving

De autoriteiten in Chili hebben inwoners gerustgesteld na een onnodig tsunami-alarm voor de kustgebieden na een aardbeving bij Antarctica. De waarschuwing had niet naar mobiele telefoons in het hele land gestuurd moeten worden. Alleen de Antarctische territoria hadden het bericht moeten krijgen, haastten de autoriteiten zich te zeggen toen mensen al probeerden kuststeden te verlaten.

"We willen de bevolking geruststellen en ze laten weten dat het niet nodig is om het gehele nationale territorium te evacueren. Dit geldt alleen voor de Antarctische bases", waarschuwde Miguel Ortiz van de nationale noodhulpdienst Onemi. Volgens hem "betreurt de dienst het ongemak" dat is ontstaan door de melding. Die zou zijn verstuurd door een technische fout.

Op Twitter vragen Chilenen in onder meer Santiago zich af waarom ze de melding hebben gekregen:

De regio is getroffen door twee bevingen, een met een kracht van 7,1 op Antarctica. De tweede had een kracht van 5,9 en was ten oosten van de hoofdstad Santiago, in het grensgebied met Argentinië. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen en is er geen schade.

Alarm ingetrokken

De zwaarste van de twee bevingen was ten noordoosten van een Chileense onderzoeksbasis op het Antarctische Schiereiland. Daarop werd het tsunami-alarm verstuurd en zijn verschillende bases van Chili en andere landen daar geëvacueerd. Inmiddels is ook voor de kust van het Schiereiland het tsunami-alarm ingetrokken.

Chili heeft vaker te maken met aardbevingen. Voor de kust van het land loopt een breuklijn waar de Nazcaplaat onder de Zuid-Amerikaanse plaat duikt. Doordat die twee tektonische platen langs elkaar schuiven, ontstaan aardbevingen. Vier jaar geleden zijn een miljoen mensen geëvacueerd na een beving met een kracht van 8,3. In 1960 vielen ruim 5000 doden bij een beving met een kracht van 9,5.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7