Netherlands

Chilenen stemmen massaal voor nieuwe grondwet

Chili krijgt zo goed als zeker een nieuwe grondwet. De Chilenen konden zich gisteren in een referendum uitspreken voor het behoud van de huidige grondwet uit de tijd van de militaire dictatuur, of voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Volgens voorlopige uitslagen heeft ruim 78 procent gestemd voor een nieuwe constitutie.

President Piñera sprak in een eerste reactie van een overwinning voor de democratie en de eenheid. Op de Plaza Italia in de hoofdstad Santiago brak na het bekend worden van de eerste uitslagen feest uit.

Sociale ongelijkheid

Het aanpassen van de grondwet was een van de eisen van de Chileense protestbeweging van een jaar geleden. De nieuwe grondwet moet de sociale ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land verminderen en onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg toegankelijker maken.

De huidige grondwet komt uit 1980 en is opgesteld onder dictator Augusto Pinochet. Onder zijn bewind (1973-1990) werden politieke tegenstanders vervolgd, gemarteld en vermoord.

Bij het referendum ging het ook om de vraag wie de nieuwe grondwet moet opstellen: zo'n 80 procent wil daarvoor een speciale raad van burgers kiezen. Een variant waarin ook parlementariërs gaan meeschrijven, kreeg slechts 20 procent van de stemmen.

Football news:

Mbappe zal niet spelen in de wedstrijd voor de Franse Super Cup. De wedstrijd zal worden gehouden in Israël
Benfica introduceerde Yaremchuk. De voorhoede van het nationale team van Oekraïne verhuisde Van Gent
17-jarige Gurna-Duat kan verhuizen naar Atalanta van Saint-Etienne voor 10 miljoen euro
Bayern won geen enkele vriendschappelijke wedstrijd onder Nagelsmann - 3 nederlagen en een gelijkspel
Doelman Hradecki werd benoemd tot kapitein van Bayer
Hypercube heeft al een aantal competities geformatteerd. Welke invloed had dit op de UEFA-ranglijst en-deelname?
Barcelona zal het aanbod voor Morib niet verbeteren. De speler weigert nog steeds zijn contract te verlengen