Het Centraal Museum in Utrecht heeft drie nieuwe stoelen toegevoegd aan de collectie.

Piet Hein Eek maakte tijdens verschillende crisissen in de moderne geschiedenis do it yourself-meubelen. Het idee hierachter was dat mensen die financieel getroffen waren toch betaalbare meubels konden kopen. Dit werd echter geen succes en veel van de compartimenten bleven liggen.

Nu er sprake is van een nieuwe crisis heeft Eek zijn meubelstukken weer tevoorschijn gehaald. Dit keer heeft hij ze in een roze kleur gespoten en zijn ze bestempeld tot de Corona Crisis Collectie. De stoel uit deze collectie staat nu in het Centraal Museum.

Brug

Mina Abouzahra maakte met Marokkaanse tapijten een nieuwe versie van de klassieke stoel van Wim Rietveld uit 1959. Met deze zogenoemde Abouzahra-Rietveld fauteuil slaat ze een brug tussen twee ontwerperswerelden.

Daarmee past de stoel van Abouzahra naar eigen zeggen in de traditie van het museum om te laten zien hoe hedendaagse kunstenaars zich laten inspireren door iconen. Zo waren onlangs nog creaties van zeven ontwerpers te zien die zich lieten inspireren door het werk van Martin Visser.

Outlines

Tot slot heeft het Centraal Museum een stoel uit de Outline-serie van Joost Bleiswijk opgenomen in de collectie. De stoel is onderdeel van zijn eindexamenwerk uit 2001 dat hij maakte aan de Design Academy in Eindhoven.

Bleiswijk liet zich inspireren door een afgebroken huis dat naast een andere woning stond. Het ontbreken van het afgebroken huis, naast de duidelijke lijnen van het andere huis, maakte Joost nieuwsgierig naar het huis dat er ooit stond. In de serie maakte hij objecten met slechts een 'outline', een herinnering aan het object dat er ooit was.