Wopke Hoekstra is zaterdag zoals verwacht op het verkiezingscongres van het CDA gekozen tot lijsttrekker van de partij. Ruim 95 procent van de stemmen van partijleden ging naar de demissionair minister van Financiën.

De partij bleek wel verdeeld over een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. De leden van het CDA verwierpen een voorstel hiertoe met 631 stemmen, terwijl 606 leden zich voor een verbod uitspraken.

Vorig jaar ging het CDA in de Tweede Kamer wel akkoord met een inperking van het consumentenvuurwerk. De fractie steunde toen een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Vorige maand werd al bekend dat het partijbestuur unaniem voor Hoekstra als opvolger van Hugo de Jonge had gekozen. Er waren geen andere kandidaten.

Hij zei toen dat zijn keuze om zich beschikbaar te stellen "een keuze uit overtuiging is", maar ook dat het land nu verkeert in een fase "waarin je geen nee kan zeggen". Hiermee doelde hij op de onzekerheid waarin mensen zitten door de coronacrisis. Hoekstra hoopt dat hij perspectief kan bieden.

Het digitale partijcongres zou eigenlijk vorige week plaatsvinden, maar vanwege technische problemen kon dat niet doorgaan.