Netherlands

CBS: vorige week 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld

Coronavirus

46 minuten geleden Aangepast: 15 seconden geleden

Beeld © ETZ Tilburg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De sterfte in de periode 30 maart tot en met 5 april (week 14) valt hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Vorige week overleden ongeveer 5100 mensen. Dat is 2000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar, melden het RIVM en CBS.

Tot en met week 10 van dit jaar (1 januari - 8 maart) overleden gemiddeld 3132 personen per week. Dat aantal is deze week dus flink hoger.

Het CBS heeft het sterftecijfer geschat op basis van de overlijdensberichten die het bureau tot nu toe heeft ontvangen, die waarschijnlijk rond de 80 procent van het totaal uitmaken. Volgens de onderzoekers brengt dit beter in beeld hoeveel mensen in totaal zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM registreert alleen sterfgevallen van mensen die positief zijn getest op het virus, maar daardoor blijven ook overlijdens buiten beeld. Het RIVM telde vorige week 1016 sterfgevallen door Covid-19.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?

Vooral ouderen gestorven

Het aantal overledenen nam afgelopen week het snelst toe in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. In Noord-Brabant en Limburg steeg het aantal sterfgevallen in de weken hiervoor het snelst, maar die toename lijkt volgens de onderzoekers af te remmen. Maar ook in week 14 zijn in deze twee zuidelijke provincies dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld.

In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen, meldt het CBS. "Geschat op basis van de informatie die tot nu toe is binnengekomen, neemt de sterfte onder ouderen in week 14 verder toe, met name bij 80-plussers." 

Waarom we niet weten wanneer we kunnen afschalen

Het is nog lang niet zover, maar ooit gaan de coronamaatregelen ook weer opgeheven worden. Hoe dat gaat gebeuren is nog moeilijk in te schatten. Waarom is dat? Deze experts leggen het je uit.

Football news:

Er is een reële kans dat 50-60 clubs failliet gaan. De eigenaar van Huddersfield over de gevolgen van de pandemie
Valverde over het spel met Manchester City: we willen spelen zodat we verder kunnen gaan. Real is klaar om hier alles voor te doen
Grote selectie van Roma: KAFU opent zich in de doos en wacht op een pass, Maar in plaats daarvan Totti en Batistuta score meesterwerken
Sabitzer is in April blootgesteld aan het coronavirus
In de jaren ' 90 speelde de Russische club in het Finse kampioenschap: de spelers droegen sigaretten, de President ging op het veld. Het eindigde door de standaard
Flick over Holand: het is het eerste seizoen, dus het is nog te vroeg om het te vergelijken met Levandovsky
Felix verstuikte een knie ligament tijdens de training. Dit is zijn derde blessure van het seizoen op Letico