Netherlands

CBS: armoede dreigt voor iets minder Nederlanders

Foto: ANP

De groep mensen die zo weinig verdienen dat ze risico lopen op armoede is vorig jaar iets kleiner geworden. Bovendien leven minder kinderen in een gezin dat krap bij kas zit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2019 leefde 6,2 procent van de bevolking in een huishouden dat risico liep op armoede, iets minder dan de 6,3 procent in de twee voorgaande jaren.

De onderzoekers stellen elk jaar vast tot welk inkomen mensen risico lopen op armoede, door te kijken naar prijzen van zaken als boodschappen. Voor een alleenstaande lag deze grens op een netto-inkomen van 1090 euro per maand, voor een stel met twee minderjarige kinderen op 2080 euro. Iets meer dan 1 miljoen mensen leefden vorig jaar onder deze zogenoemde lage-inkomensgrens. Hier zaten 251.000 kinderen bij, 7000 minder dan een jaar eerder.

Relatief weinig werknemers en relatief veel ondernemers dreigen in armoede te leven. Het gaat dan met name om zelfstandigen zonder personeel (zzp). Zij werken vaak in de sectoren handel, vervoer, horeca, cultuur, recreatie en overige dienstverlening. Dit is volgens de statistici ook de hoek waar nu vanwege corona de meeste klappen vallen. Daarover zijn nog geen cijfers bekend.

Football news:

Nepomnyasjchy tegen het verminderen van de RPL tot 12 clubs: Rusland is niet bereid om een groot aantal fans op te offeren
Wolverhampton loan Willian Jose van Sociedad met een uitkoopoptie. Real Sociedad forward Jose Willian is dicht bij een verhuizing naar Wolverhampton. De Engelse club heeft ermee ingestemd de 29-jarige Braziliaan tot het einde van het seizoen te leasen met het recht om uit te kopen. Willian zal pas volgende week in Wolverhampton aankomen, omdat hij nog geen werkvergunning in Engeland heeft gekregen vanwege de nieuwe Brexit-voorschriften. Wolven zien de spits als vervanging voor de gewonde Raul Jimenez. Eerder berichtte men belangstelling voor Willian uit Letico. In 13 wedstrijden van het seizoen scoorde de speler 3 goals en maakte 1 assist. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
AC Milan is dicht bij het lenen van Tomori aan Chelsea met een 20+ miljoen euro buy-out optie
Spartak over fans veroordeeld voor het vechten op Euro 2016: Fedun persoonlijk hielp hen financieel
Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid