Netherlands

'Catastrofale' krimp van de Nederlandse economie: min van 8,5 procent

De economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van eerste cijfers. De recorddaling is voor meer dan de helft het gevolg van huishoudens die minder hebben uitgegeven. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, noemt de krimp catastrofaal.

Dat de klap hard zou zijn, werd al verwacht. Het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie ook, met 1,5 procent, terwijl januari en februari nog goede maanden waren. De twee weken lockdown in maart waren genoeg om de economie uiteindelijk te laten krimpen. De cijfers over het tweede kwartaal gaan over de maanden april, mei en juni: twee volle maanden daarvan zat Nederland in een gedeeltelijke lockdown.

Het CBS houdt sinds 1987 kwartaalcijfers van de economische groei bij. Nog nooit was een daling zo groot als het afgelopen kwartaal. Het vorige dieptepunt lag in het eerste kwartaal van 2009, toen de economie met 3,6 procent kromp van kwartaal op kwartaal.

In andere Europese landen is de klap groter. Zo kromp in Duitsland de economie in het tweede kwartaal 10,1 procent, in Spanje met 18,5 procent en in het Verenigd Koninkrijk met 20,4 procent. Ook was de krimp in Nederland kleiner dan het gemiddelde in de eurozone.

Steunmaatregelen

Hoewel de klap voor Nederland historisch groot is, is de schok wel gedempt door alle steunmaatregelen van de overheid. In het tweede kwartaal kregen zo'n 3 miljoen mensen inkomenssteun via de overheid. Het grootste deel daarvan, zo'n 2,65 miljoen mensen, werden door hun werkgever doorbetaald met loonsubsidie. Zo'n 375.000 zzp'ers kregen een aanvulling tot het sociaal minimum.

Ook konden bedrijven een tegemoetkoming van 4000 euro krijgen voor de vaste lasten. Ruim 200.000 bedrijven hebben daar in het tweede kwartaal gebruik van gemaakt. Wat de Nederlandse economie nog te wachten staat wanneer de steunmaatregelen ophouden, is onduidelijk.

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet