Michel Butter heeft zondag bij de NN Mission Marathon voldaan aan de limiettijd voor de olympische marathon in Tokio. De overwinning op het hermetisch afgesloten Twente Airport ging naar wereldrecordhouder Eliud Kipchoge.

De 35-jarige Butter klokte een tijd van 2:10.29 en dat was dik een minuut onder de limiet van 2:11.30. De Nederlander eindigde buiten de top tien, maar zette wel de vierde tijd neer als het gaat om gekwalificeerde tijden van Nederlandse atleten voor de olympische marathon.

Het is nog niet zeker of Butter ook naar de Spelen mag. Hij is de zesde Nederlander die onder de limiet loopt, maar er mogen slechts drie atleten naar Japan. Abdi Nageeye (2:06.17), Khalid Choukoud (2:09.55), Bart van Nunen (2:10.14), Björn Koreman (2:11.07) en Frank Futselaar (2:11.30) voldeden eerder al aan de limiet.

Kipchoge, die zich al had verzekerd voor een ticket voor de Olympische Spelen, zette met 2:04.29 de winnende tijd neer. De Keniaan liet voorafgaand aan de marathon al weten dat hij de race in Twente zag als een test met het oog op de wedstrijd in Tokio op 8 augustus.

Achter Kipchoge eindigde zijn landgenoot Jonathan Korir als tweede met een tijd van 2:06.40. Goitom Kifle uit Eritrea werd derde en kwam over de streep in 2:08.07.

De zogeheten Mission Marathon op het vliegveld van Twente werd gehouden als alternatief voor de marathon van Hamburg. Vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus in de regio rond Hamburg moest worden gezocht naar een andere plek.