Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Burgemeester Roosendaal boos over asielopvang: ‘COA wil alleen ‘asielfabrieken”

De burgemeester van het Brabantse Roosendaal, Han van Midden (VVD), spreekt tegenover het NRC zijn onvrede uit over de manier waarop hij onlangs werd neergezet. Roosendaal stond namelijk samen met Delft en Westland op een lijst van grote gemeentes die volgens de NOS de afgelopen twaalf jaar geen asielopvang hadden georganiseerd. Onterecht ontstond zo het beeld dat Roosendaal niet bereid was mee te werken met de asielopvang.

Volgens burgemeester Van Midden was hij woedend toen hij op die lijst kwam. Hij legt de schuld voor het gebrek aan asielopvang bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het COA zou te star en traag zijn om goed samen te werken met gemeentes die kleinschalige opvang aanbieden. De instantie zou alleen ”asielfabrieken” willen waar meer dan driehonderd mensen tegelijk opgevangen worden. Volgens Van Midden is dit slecht voor de integratie, en wordt het voor gemeentes moeilijker om draagvlak te vinden voor de opvang. Het vinden en behouden van draagvlak zou bij het COA geen prioriteit hebben.

Daarnaast wijst de burgemeester erop dat na het vollopen van Ter Apel weldegelijk actie is ondernomen, ook door Roosendaal:

”Op die beelden hebben we vorige week meteen gereageerd. We hebben onze crisisopvang geactiveerd. De eerste vluchtelingen uit Ter Apel zijn er inmiddels. Maar dat hebben we wel zelf georganiseerd, buiten het COA om. De staatssecretaris loopt te leuren met groepjes asielzoekers uit Ter Apel, maar er wás gewoon plek. In Eindhoven, bijvoorbeeld, maar dat wilde het COA niet”.

Volgens Van Midden valt er echter niet met het COA te praten over kleinere opvang, omdat de organisatie niet ingaat op voorstellen van de gemeente.

”Een leegstaand pand voor tijdelijke opvang voor 150 asielzoekers, vorige maand door Roosendaal aangeboden, wees het COA af. „De grond vonden ze wel interessant, daar konden ze containerwoningen op kwijt. Maar het duurt wel zes tot acht maanden voordat de eerste vluchteling erin kan.”

De burgemeester vindt nu dat de regering meer regie moet nemen. Desnoods moet er noodwetgeving komen waarmee gemeentes gedwongen kunnen worden om mee te werken aan opvang. Het COA zegt in een reactie tegen het NRC dat het altijd in gesprek gaat met gemeentes die iets aanbieden, ongeacht opvang, maar dat de drukte tot vertragingen leidt.

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

Slechts zes Overijsselse gemeenten hebben genoeg huizen voor statushouders

Lees verder

Video – Burgemeester van Roosendaal rapt voor ”’jongeren”’ om gesprek aan te gaan

Lees verder

Nieuwe crisisopvang dreigt wegens tekort aan bedden voor asielzoekers

Lees verder

COA heeft last van Nederlanders die geen AZC in de achtertuin willen

Lees verder

Brabantse dorpen beginnen buurtwacht vanwege criminele asielzoekers

Lees verder

Aanmeldpunt COA kan verhoogde instroom asielzoekers opnieuw niet verwerken

Lees verder

CDA boos op Ankie Broekers-Knol (VVD) omdat COA stopt met delen informatie over criminele asielzoekers

Lees verder

COA deelt privégegevens asielzoekers met politie, inclusief etniciteit en religie, mag dus niet

Lees verder

Onderzoek: Ruim helft medewerkers COA uitgescholden, geïntimideerd en bedreigd door asielzoekers

Lees verder

COA adviseerde door asielzoekers verkrachte asielzoeker af te zien van aangifte

Lees verder