Netherlands

Buitenlandse Zaken heeft contact met Turkije over 25-jarige Syriëganger

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met de Turkse autoriteiten over een 25-jarige Nederlandse Syriëganger. Zij meldde zich recent met haar zoontje bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.

Hoewel het ministerie geen mededelingen over de identiteit van de vrouw doet, gaat het volgens ingewijden om Angela B.

B. vertrok in 2014 vanuit Soesterberg naar het 'IS-kalifaat' in Syrië. Ze trouwde er met een Portugese jihadist en kreeg in het kalifaat twee kinderen; een dochter en zoon. Haar dochter is inmiddels overleden, net als haar eerste man. Daarna zou ze zijn hertrouwd met een andere Portugese jihadist, schrijft het AD. Ze bleef tot de val van IS in 2019 in het kalifaat.

Volgens de krant staat B. te boek als een beruchte jihadiste, die IS-propaganda zou hebben verspreid en andere vrouwen zou hebben geronseld. Haar eerste man zou betrokken zijn geweest bij het maken van executievideo's van de terreurgroep.

Ontsnapt uit Al Hol

B. kwam na de val van IS terecht in het overvolle gevangenkamp Al Hol. In de zomer ontsnapte ze met een groep Nederlandse IS-vrouwen uit dat kamp, mogelijk met hulp van mensensmokkelaars. Journalist Sinan Can sprak haar vorig jaar in Al Hol voor zijn documentairereeks De Lokroep. In dat gesprek zei B. te begrijpen dat mensen in Nederland niet staan te wachten op haar terugkeer. "Maar waarom moet de jeugd van mijn zoon worden afgenomen, terwijl het leven mijn dochter al is afgenomen?", zei ze.

Verder ontkende ze deel te hebben genomen aan de strijd van IS. "Want als je ergens bent, maar niet weet dat het gebeurt, hoe kan je er dan deel van uitmaken?", zei ze. B. werd naar eigen zeggen door haar man "in een bubbel" gehouden.

"Zoals ik het heb beleefd, was je onder IS vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je zag niet overal onthoofde hoofden op straat ofzo, zoals ik zag in video's. Je moest wel gesluierd de straat op en mocht bijvoorbeeld niet roken, maar dat zijn de basis islamitische regels en die vind ik goed. Een IS zoals mensen het nu omschrijven of zeggen hoe ze het hebben beleefd, daar sta ik niet achter."

In een ander interview, vorig jaar tegenover de Portugese tv-zender RTP, sprak ze op een soortgelijke manier over het leven in het kalifaat.

Na terugkeer meteen opgepakt

Wanneer en of B. terugkomt naar Nederland hangt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken af van de Turkse autoriteiten. Het kabinet haalt Syriëgangers niet actief op.

Het OM kan nog niets zeggen over de mogelijke terugkeer van B., omdat ze nog in handen is van de Turkse autoriteiten en justitie verder geen mededelingen doet over individuele zaken. "Maar alle uitreizigers worden in ieder geval verdacht van deelname aan een terroristische organisatie", zegt een woordvoerder.

Als B. door Turkije wordt uitgezet, vliegt ze onder begeleiding van de marechaussee terug naar Nederland. Daarna wordt ze direct opgepakt, vergelijkbaar met de vrouwen die begin deze maand werden aangehouden op Schiphol en de 28-jarige vrouw uit Gouda die bijna een jaar geleden terugkeerde. Haar kind van 4 werd toen overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Football news:

El Shaarawy komt bij Roma in bruikleen. Morgen komt Sjanghai Shenhua-middenvelder Stéphane El Shaarawy terug naar Roma. Volgens journalist Nicolo Skira huurt de Club van Rome de 28-jarige Italiaan
Milner op Liverpool: zelfmedelijden en excuses zullen niet helpen. YNWA is nu belangrijker dan ooit
Ex-Barca president Gaspar op Setien ' s compensatie: de club heeft zijn argumenten uiteengezet, de coach heeft zijn eigen uiteengezet. De nieuwe voorzitter zal alles beslissen, hoop ik.Voormalig voorzitter van Barcelona, Joan Gaspar, deelde zijn mening over de situatie met ex-coach Quique Setien. De Catalaanse club wil geen vergoeding betalen aan de specialist voor het ontslag, omdat zij van mening is dat hij niet aan de verwachtingen heeft voldaan. De club heeft haar redenen uiteengezet. Setien-hun eigen. Ik hoop dat de nieuwe voorzitter de kwestie van het vertrek van Setien zal kunnen oplossen aldus Gaspard
Koeman na Cornella: het is onmogelijk om twee keer te missen van de penalty spot, als barça spelers. Dit is niet ernstig
Wojciech Szczesny: Juventus wil trofeeën
Ronaldo is niet de beste ter wereld, maar hij werkte enorm hard om er een te worden. Hij verdient alles wat hij heeft bereikt.Voormalig AC Milan striker George Weah heeft gesproken over Real Madrid forward Cristiano Ronaldo. Ronaldo is een bewijs van hoe hard werken en passie onverwachte resultaten kan opleveren. Hij is niet de beste in de wereld, maar hij heeft waanzinnig hard getraind en hard gewerkt om er een te worden. Ik ben een fan van Ronaldo omdat hij bescheiden is gebleven en alles verdient wat hij heeft bereikt. Hij vocht om te komen waar hij nu is vertelde Vea La Gazzetta dello Sport. De Portugezen hebben 15 goals gescoord in 14 wedstrijden. De volledige statistieken zijn hier te vinden. Zelfs Ronaldo is woedend over de lagere prijs van de Transfermarkt. En tevergeefs-zoek gewoon uit waar de nummers komen uit
Chelsea heeft de lening van Tomori aan Milaan bevestigd. Er werd gemeld dat hij kan worden gekocht voor 28 miljoen euro