Netherlands

Brussel wil 'te grote' techbedrijven aanpakken met nieuwe wetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De Europese Commissie wil krachtigere mogelijkheden om de steeds grotere techgiganten aan te kunnen pakken.

De Commissie kijkt naar mogelijkheden als het gedwongen opsplitsen van techbedrijven of gedwongen verkoop van de Europese tak, als de marktdominantie van de bedrijven de belangen van consumenten en kleine concurrenten te veel bedreigt.

Er wordt zelfs gekeken naar de mogelijkheid om bedrijven totaal uit de Europese markt te verbannen, zegt Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) tegen de Financial Times.

Puntensysteem

Brussel wil daarnaast een nieuw puntensysteem waarmee burgers en aandeelhouders het gedrag van bedrijven makkelijker kunnen aflezen. Het systeem zou zaken in kaart brengen zoals de belastingbetalingen van bedrijven, en de snelheid waarmee zij illegaal materiaal offline halen.

"Gebruikers hebben het gevoel dat de platforms die zij gebruiken te groot zijn om er iets om te geven", zegt Breton over het aanstaande wetsvoorstel. Later dit jaar wil Breton de plannen voorleggen aan het Europees Parlement en de Europese Raad.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

EU wil grote (tech)bedrijven nog harder aanpakken

'Als banken voor de crisis'

Europa kijkt al langer kritisch naar grote bedrijven als Facebook, Google, Apple en Amazon, maar heeft weinig slagkracht. Onderzoeken duren lang, en zelfs de recordboetes die worden opgelegd zijn relatief makkelijk door de bedrijven te betalen. Zo kreeg Google in 2018 een boete van 4,3 miljard euro van Europa wegens machtsmisbruik, een bedrag dat Google destijds in zo'n zestien dagen verdiende.

Volgens Breton moet de macht van de grote techbedrijven worden vergeleken met die van de banken voor de financiële crisis, en is dit het moment om regelgeving aan te scherpen. Ook in de VS worden onderzoeken en rechtszaken naar techbedrijven opgevoerd, en het Verenigd Koninkrijk wil buiten de EU ook makkelijker sancties kunnen opleggen.

Video: 'Als boetes voor techreuzen niet werken, moeten we verder zoeken' 00:00 10:08 RTL Z Nieuws - 'Als boetes voor techreuzen niet werken, moeten we verder zoeken'

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi