Netherlands

Bronnen VS: Oekraïense vlucht per ongeluk geraakt door afweerraket Iran

Het Oekraïense passagiersvliegtuig dat gisternacht neerstortte in Iran, was geraakt door een raketafweerinstallatie, zeggen drie anonieme bronnen tegen het Amerikaanse blad Newsweek. Ook onder meer persbureaus Reuters en AP hebben anonieme Amerikaanse functionarissen gesproken die zeggen dat het verhaal "zeer waarschijnlijk" is.

Newsweek sprak functionarissen van het Pentagon, de Amerikaanse inlichtingendiensten en de Iraakse inlichtingendiensten. Ze wijzen op foto's die circuleren waarop brokstukken van de raketten te zien zouden zijn.

De twee Amerikaanse bronnen denken dat het gaat om een ongeluk. Volgens hen was de Iraanse afweerinstallatie actief nadat Iran raketten had afgevuurd op militaire bases in Irak waar Amerikanen gestationeerd zijn. Die aanval was een vergelding voor de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani door de VS.

Het passagiersvliegtuig zou geraakt zijn door een grond-luchtraket van Russische makelij. Er gaan beelden rond van mogelijke brokstukken van zo'n raket in de buurt van Teheran, maar de echtheid daarvan kan niet worden bevestigd. Ook onderzoekscollectief Bellingcat kan de beelden niet verifiëren.

President Trump zei zojuist op een persconferentie dat hij een slecht gevoel heeft over de crash. "Iemand kan een fout hebben gemaakt", zei hij.

Westerse inlichtingendiensten stelden gisteren juist dat ze er rekening mee houden dat een technisch mankement de crash heeft veroorzaakt en dat er geen tekenen zijn dat het vliegtuig door een raket is neergehaald.

Oekraïense onderzoekers zeggen dat ze geen aanwijzingen voor een defect aan de motor hebben kunnen vinden. Het team is nog tot geen enkele conclusie gekomen.

'Voorzichtig zijn'

"We moeten voorzichtig zijn met dit verhaal", zegt Amerika-correspondent Arjen van der Horst. "Het is heel vers en het gebeurt in een situatie van spanning. Dat gaat vaak gepaard met propaganda van alle partijen."

"Meerdere Amerikaanse media melden nu dat het geen ongeluk is geweest, maar dat het vliegtuig door een Iraanse afweerraket is neergehaald. Maar Bellingcat zei al dat ze onmogelijk kunnen vaststellen dat de foto's van de raketten die circuleren ook daadwerkelijk van de plek komen waar het vliegtuig is neergestort."

Alle inzittenden omgekomen

De Boeing 737 van Ukraine International Airlines was net vertrokken van het vliegveld in Teheran en was op weg naar Kiev. Vlak na het opstijgen stopte het vliegtuig met het doorgeven van data en niet lang daarna stortte het toestel neer. Alle 176 inzittenden, onder wie veel Iraniërs en Canadezen, kwamen om het leven.

Volgens een Iraans onderzoeksteam vroegen de piloten niet om hulp, maar hebben ze wel geprobeerd terug te keren naar het vliegveld van Teheran.

Football news:

In Roemenië, een speciale kampioen: alles werd beslist in de wedstrijd, waarvan het formaat werd gekozen 3 uur voor de fluit
Is dit een gestolen auto? Hoe kom je eraan?. En dit gebeurt regelmatig
Barcelona weigerde te verkopen voor 60 miljoen euro Trinca u, gekocht van Braga voor 31 miljoen. De club rekent op hem
Chelsea zal wedijveren met Everton voor het kampioenschap. Real Madrid is klaar om hem te verkopen
Espanyol vroeg La Liga om de vlucht te annuleren. De Catalanen bevinden zich sinds de vijfde ronde in de degradatiezone
Inter heeft nog niet beslist over Conte ' s toekomst. Alles wordt beslist na de Europa League
Haji nam ontslag als Viitorul ' s coach