1 uur 14 minuten geleden Aangepast: 41 minuten geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.
De Britten zijn begonnen met een megaoperatie om vanaf volgende week iedereen te kunnen inenten. Eenvoudig gaat dat niet worden, er zijn talloze problemen te overwinnen. Er zal worden geprikt in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en speciale vaccinatiecentra.
Direct toen het erop leek dat het Pfizer-vaccin effectief was, zijn de Britten begonnen met de voorbereidingen voor grootschalige vaccinatie.
Correspondent Anne Saenen: "Het is echt een enorme operatie. Door het hele land worden verschillende centra opgebouwd waar de vaccinaties gegeven kunnen worden. Huisartsen gaan daarin een grote rol spelen. Maar ook bijvoorbeeld verloskundigen en ambulancepersoneel worden nu opgeleid om vaccins te kunnen geven. Dus ze zijn er een paar weken geleden direct mee begonnen."
800.000 vaccins
Er zijn in eerste instantie in Groot-Brittannië 800.000 vaccins beschikbaar. De eerste prikken zullen gaan naar personeel en patiënten in ziekenhuizen. Maar zo snel mogelijk zijn de verpleeghuizen aan de beurt, zowel bewoners als hun verzorgers. Daarna volgen de 80 plussers en de eerstelijnszorg werknemers, zoals huisartsen. Vervolgens de 75-plussers, gevolgd door de 70-plussers, en zo verder.

Lees ook:
Waarom kunnen de Britten volgende week al vaccineren en wij pas volgende maand?
De Nederlandse internist Marcel Levi is ziekenhuisdirecteur in Londen en zegt: "Het vaccineren van ziekenhuispersoneelsleden is niet het meest ingewikkelde wat we moeten doen, dat doen we eigenlijk heel vaak in ziekenhuizen. Maar bijvoorbeeld het vaccineren van mensen in verpleegtehuizen is een stuk ingewikkelder. Want die kunnen niet ergens naar een vaccinatiecentrum toe komen, wij zullen naar hen toe moeten gaan."
Enorme logistieke operatie
Daarnaast is er een grote groep mensen die 'kwetsbaar zijn voor deze ziekte en zichzelf daar tegen beschermen', zegt Levi. "Die ga je natuurlijk ook niet vragen naar een plek te komen waar grote hoeveelheden mensen zijn. Die zullen waarschijnlijk door hun huisarts bezocht moeten worden. Dus dat is een uitdaging. En een andere uitdaging is dat dit vaccin ook niet zo makkelijk te hanteren is. Het is diepgevroren. Als je het ontdooit, heb je heel veel porties ter beschikking die je binnen vijf dagen aan duizend mensen moet geven. Dus het is een enorme logistieke operatie."
Marcel Levi houdt er rekening mee dat er problemen zullen opdoemen. Maar dat is volgens hem geen reden er niet mee te beginnen. "We doen er alles aan om dit zo goed mogelijk te regelen. En er zullen vast hindernissen komen die genomen moeten worden. In Engeland heerst wel altijd een heel goede can-do-mentaliteit. Waarbij mensen zeggen: het is niet makkelijk, maar we gaan het gewoon doen met zijn allen. En ik denk dat dat ook de beste mentaliteit is op dit moment."
Cyclus doorbreken
"Wat we ons moeten realiseren", zegt Levi, "is dat het nogal een operatie gaat worden zijn om iedereen die vaccins te geven. Dan moet het vier weken later nog een keer en dan duurt het nog een paar weken voordat je zelf die weerstand tegen het coronavirus hebt opgebouwd. Dus voor je het weet zijn we drie, vier maanden verder."
"Maar het is toch de uitweg uit deze ellendige crisis, waarbij we telkens weer meer infecties zien, daardoor de samenleving weer meer op slot moet, wat ook heel veel schade berokkent . Dan gaat de samenleving uiteindelijk weer een beetje open en dan krijgen we weer meer infecties. Deze cyclus moet worden doorbroken, dus ik denk dat deze vaccinatie onze beste kans daarvoor is."