De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Koninkrijk gaan zondag verder in Brussel. Dat hebben voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Britse premier Boris Johnson afgesproken in een telefonisch overleg.
Von der Leyen en Johnson hebben ook afgesproken elkaar maandag weer te bellen. De hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, blijft zoeken naar een manier om een handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk te sluiten, maar hield zich op de vlakte over de kansen om de huidige impasse in de Brexit-onderhandelingen te overbruggen.
'We blijven kalm, zoals altijd, en we zullen zien of er nog een mogelijkheid is', zei hij in Londen tegen verschillende media, toen hij het treinstation binnenkwam om terug te gaan naar Brussel, nadat de gesprekken waren onderbroken. Met nog maar een paar weken te gaan werden ook gisteren de Brexit-onderhandelingen weer gestaakt, meldden de Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost via Twitter.
After one week of intense negotiations in London, together with @DavidGHFrost, we agreed today that the conditions for an agreement are not met, due to significant divergences on level playing field, governance and fisheries.
— Michel Barnier (@MichelBarnier) December 4, 2020
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel, stipt tegenover politiek verslaggever Thomas van Groningen een gelijk speelveld, geschillenbeslechting en visserij aan als de belangrijkste Brexit-thema's voor Nederland. 'Bedrijven moeten echt een douanenummer halen en weten welke formaliteiten je moet regelen. Het klinkt inderdaad weer spannend, maar laten we het afwachten. We weten wel dat het uittredingsakkoord op 1 januari compleet is en dat andere regels gelden.'
Extra eisen
De BBC zag de mogelijkheid van een deal eerder op vrijdag al slinken. Dat zou komen omdat de EU op het laatste moment nog kwam met extra eisen. Een van de grootste struikelblokken is nog steeds de staatssteun, vertelt Brussel-correspondent Mathijs Schiffers. De vraag is hoe er gecontroleerd kan worden dat Britse bedrijven geen staatssteun krijgen die EU-landen niet mogen hebben. Daarnaast is de vraag hoe er op kan worden toegezien dat alle gemaakte afspraken ook echt worden nagekomen.
Luister ook | Keijzer: Ondernemers, wees alert op complexe Brexit
Het verwijt van de Britten dat EU op het laatste moment nog met nieuwe eisen kwam, is onderdeel van het spel, zegt Schiffers. De EU zegt op haar beurt dat de Britten niet willen bewegen. Toch lijkt het erop dat beide partijen er echt uit willen komen. 'Een 'No Deal' is - zeker in coronatijd - het laatste dat je wilt.' Hoewel de Franse president Macron de Britten eerst een beetje lijkt te willen laten bloeden met een No Deal, zodat ze daarna met hangende pootjes alsnog komen tekenen bij het kruisje.
Visserij
Een ander heikel punt blijft de visserij. De EU wil vasthouden aan de rechten die Europa nu heeft in de Britse wateren, terwijl de Britten straks de volledige zeggenschap willen hebben over hun eigen wateren. EU-handelaar Barnier heeft intussen wat bewogen op dat gebied: hij heeft voorgesteld om 15 tot 18 procent van de Europese rechten op te geven. De Britten schijnen die kant op te bewegen. Wel is het zo dat de Britten de visserijrechten ieder jaar opnieuw willen bekijken, wat natuurlijk veel onzekerheid oplevert voor de vissers uit de EU-landen.
Luister terug | Brexit economisch gevaarlijker dan corona
