Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Box 3 op de schop en hogere inkomstenbelasting: Rijken krijgen steeds zwaardere lasten

Auteur : Aäron Loupatty

Een treurige week voor mensen met een oldtimer, camper, een vermogen van meer dan 55.000 euro of een inkomen van meer dan 75.000 euro per jaar. Voor deze groepen zullen de lasten de komende jaren flink hoger worden, zo blijkt uit de Miljoenennota.

BNR zet het belangrijkste economische nieuws van deze week op een rij, zodat je volledig op de hoogte bent.

Ondanks dat de miljoenennota 'beleidsarm' zou zijn, worden ook de lasten verhoogd voor mensen met een hoog inkomen en een groot vermogen.
Ondanks dat de miljoenennota 'beleidsarm' zou zijn, worden ook de lasten verhoogd voor mensen met een hoog inkomen en een groot vermogen. (Markus Spiske)

Voor de bezitters van oldtimers en een kampeerwagen zullen de hogere lasten nog wel even op zich laten wachten. Zo zal per 2028 de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting op oldtimers pas versoberd worden. Per dan geldt de vrijstelling alleen nog voor auto's van voor 1988, in plaats van alle auto's die ouder zijn dan veertig jaar. De hogere lasten voor mensen met een camper zullen zij pas voelen per 2026, dan wordt de belasting die de bezitters betalen verdubbeld.

Inkomstenbelasting

En deze twee groepen zijn niet de enige die hard worden geraakt vanwege de plannen van het demissionaire kabinet. Ondanks dat de miljoenennota 'beleidsarm' zou zijn, worden ook de lasten verhoogd voor mensen met een hoog inkomen en een groot vermogen. Zo wordt de grens van het hoge belastingtarief op inkomen niet volledig geïndexeerd. Waardoor mensen met een hoog inkomen eerder het hoge belastingtarief van 49,5 procent moeten betalen. Daarnaast wordt het tarief voor vermogen al eerder met een procent verhoogd, terwijl de vrijstellingsgrens van vermogen helemaal niet wordt geïndexeerd. Dat gebeurt normaal gesproken wel.

Afschaffing accijnsverhoging

Toch lijkt er voor deze groepen wel een meevaller te zijn. Zo wordt er in de Tweede Kamer volop gepleit voor het afschaffen van de accijnsverhoging die begin 2024 zou ingaan. De verhoging zou zorgen voor een brandstofprijs die minstens 20 cent hoger zou worden, iets wat veel partijen in de Kamer tegen het hoofd stoot. Daarom is een meerderheid van de Tweede Kamer ook voor het afschaffen van deze verhoging.

Dat kan weer op kritiek rekenen van hoogleraar Economie en Overheidsfinanciën Bas Jacobs, van de Vrije Universiteit. Hij wist erop dat het besluit 'zeer onverstandig is', omdat met name de hoogste inkomens profiteren van de accijnsverlaging. 'Bij een van de eerste pakketten heb ik het zelf berekend, toen accijnzen ook verlaagd werden', duidt hij. 'Daarvan schatte ik dat zo'n zestig procent van het budgettair beslag terechtkwam bij de rijkste veertig procent van Nederland.'

Minimumloon hoger

Deze week werd ook bekend dat het minimumloon waarschijnlijk verder wordt verhoogd. Daarnaast zullen ook de diverse toeslagen, waar met name gebruik van wordt gemaakt door mensen met een lager inkomen, omhoog gaan. Econoom Arnoud Boot juicht die verhogingen toe, maar voor de verhoging van het minimumloon waarschuwt hij wel. 'Dat hebben we al aanzienlijk verhoogd en we kunnen niet op die wijze blijven rommelen met de hoogte daarvan.' Hij trekt daarbij de vergelijking met andere landen in Europa, waar het minimumloon soms veel lager ligt.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen