Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bol.com verwijderde sinds oktober tientallen nieuwe antisemitische boeken

Door Afran Groenewoud

Bol.com heeft sinds oktober tientallen nieuw aangeboden boeken uit de webshop verwijderd wegens antisemitische inhoud. Dat laat een woordvoerder aan NU.nl weten.

Bol.com heeft een systeem ontwikkeld dat de beschrijvingen van boeken automatisch scant op mogelijk antisemitische of discriminerende steekwoorden. Het systeem heeft de afgelopen maanden ook tienduizenden boeken die bol.com al langer aanbiedt aangemerkt als mogelijk racistisch, discriminerend of antisemitisch, zegt de woordvoerder.

Het overgrote deel daarvan blijft in het aanbod van de webshop. Een paar duizend van die boeken hebben een informatielabel gekregen over de inhoud. In andere gevallen kan het vals alarm zijn geweest. "Daarnaast bleken enkele honderden boeken zo haatdragend dat we ze niet meer aanbieden", zegt de woordvoerder.

De grootste webshop van Nederland biedt naar eigen zeggen tientallen miljoenen boeken aan. Tot nu toe zijn een half miljoen daarvan in beeld als "mogelijk controversieel".

"Dit zijn niet alleen antisemitische boeken", licht de woordvoerder toe. "Denk ook aan bijvoorbeeld boeken over het zogenaamd 'genezen' van mannen die op mannen vallen."

Antisemitismebestrijder is tevreden over resultaten

Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), deed vorig jaar een oproep aan boekenwinkels om te stoppen met de verkoop van antisemitische boeken. De regeringscommissaris reageert positief op de resultaten van bol.com.

"Maar er valt nog veel werk te doen", zegt Verdoner. "Bijvoorbeeld om ook boeken eruit te vissen die met verdekt taalgebruik of complottheorieën moeilijker te herkennen zijn als antisemitisch."

Bol.com zegt in reactie op de NCAB dat tips welkom zijn. "Ons systeem wordt steeds slimmer", zegt de woordvoerder van de webshop daarover. "Maar dat kan alleen door tips van mensen over risicowoorden. In het bijzonder de context waardoor op het eerste gezicht onschuldige woorden controversieel kunnen zijn."

Systeem is niet waterdicht

In november zei bol.com tegen NU.nl dat het automatische scansysteem niet waterdicht is. "Daarvoor moet iemand het hele boek handmatig controleren", lichtte een woordvoerder toen toe.

"Bovendien: soms lijkt een boek op basis van de meegeleverde beschrijving discriminerend of antisemitisch. Maar als je het boek daadwerkelijk leest, zit het toch anders."

Lees meer over:

bol.com Antisemitisme Boeken Discriminatie en racisme