Netherlands

Boerenacties verspreid over het land, trekkers op snelwegen

Op verschillende plaatsen in het land voeren boeren opnieuw actie tegen het beleid van minister Schouten van Landbouw. Vooral in het noorden van het land zijn boeren met hun trekkers de straat op gegaan.

De N48 en de A28 ter hoogte van knooppunt Hoogeveen werd ruim een uur door boeren geblokkeerd. Inmiddels is de weg weer vrij. Ook reed er een groep boeren stapvoets over de volle breedte van de A32 in de richting van Leeuwarden.

Wat ze precies van plan zijn, is onduidelijk. RTV Noord meldt dat de politie in de stad Groningen uit voorzorg toezicht houdt bij de Diepenring, de ring om de binnenstad. Sommige bruggen zijn uit voorzorg gesloten of juist geopend.

Een groep boeren met trekkers trok ook naar het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Ze zijn daar inmiddels weer vertrokken. Een van de boeren zegt dat ze de hele nacht door willen gaan met acties. "Het is zaterdagavond, dus normaal gesproken zat je lekker in de kroeg. Dan ging je om 04.00 uur naar huis. Het zou zomaar kunnen dat we tot 04.00 uur blijven. Maar misschien blijven we morgen ook wel."

Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn tientallen boeren aan het demonstreren. Volgens de politie gaat het om ruim dertig trekkers, die een rondje door de stad rijden. "De afspraak is gemaakt om niet over de grachten te gaan", zegt een woordvoerder. Volgens NH Nieuws zijn er minimaal veertig boeren uit Edam en omgeving naar de hoofdstad gekomen.

In Veghel heeft een grote groep boeren met tientallen landbouwvoertuigen een distributiecentrum van Jumbo geblokkeerd. Volgens de politie is sfeer gemoedelijk. Wel hebben agenten een nabijgelegen industrieterrein afgesloten.

De boeren in Noord-Nederland kondigden hun actie eerder vanavond aan in verschillende boerengroepen op sociale media. Daarin schrijven de initiatiefnemers dat ze een actie hebben bedacht. "En die houdt in dat we Friesland, Groningen en Drenthe onafhankelijk willen maken van de rest van Nederland". Ze schrijven ook: "Dit is geen actie voor een uur, maar voor misschien wel meerdere dagen. Neem slaapspullen mee."

In het bericht wordt melding gemaakt van verschillende verzamelpunten, in Hitzum, Bolsward, Joure, Heerenveen, Drachten en Leeuwarden.

Eerder vandaag gingen ruim honderd betogende boeren naar een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Daar werd de toegang een uur lang geblokkeerd. De boeren hielden alle verkeer van de supermarktketen tegen. Uiteindelijk stonden zo'n tien vrachtauto's te wachten tot ze het terrein weer op konden.

Boeren zijn boos dat minister Schouten van Landbouw het eiwitgehalte in veevoer wil verlagen, om zo de uitstoot van stikstof te beperken. De boeren zeggen dat het schadelijk is voor de gezondheid van de dieren en spreken van dierenmishandeling.

Football news:

Safonov is de beste speler van Krasnodar in het seizoen 2019/20
Depay voor Juve: als Lyon 1/4 haalt, wordt het een serieus bod
Adebayor op de city-real match: Madrid zou de favoriet zijn met Ronaldo in de line-up. Dit is een goalscoring machine
Lovren maakt zijn debuut voor Zenit in de wedstrijd tegen Loko, Lunev speelt niet vanwege blessure
Echte buy spelers als we verkopen Bale (ESPN)
Novikov over de samenstelling van Dynamo: het Management is klaar om te versterken
Pedro zal een maand na de schouderoperatie missen