Verschillende groepen boeren voeren zaterdagavond actie tegen het besluit van Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om het toevoegen van eiwit in veevoer te verbieden. Op deze manier wil Schouten de stikstofuitstoot te verminderen, maar de boeren zijn het daar niet mee eens.

Een aantal boeren is bijeengekomen op de A28 bij het knooppunt Hoogeveen. Zij blokkeren de weg met hun landbouwvoertuigen. Agenten ter plaatse gaan met de boeren in gesprek, laat een politiewoordvoerder weten.

Ook in Friesland en Groningen rijden boeren met hun trekkers over diverse wegen, maar het lijkt niet om blokkades te gaan.

Verder rijden tientallen trekkers door Amsterdam. Met de politie is afgesproken dat ze een rondje mogen maken, maar niet over de grachten rijden en niet naar de Dam mogen gaan. Agenten begeleiden de boeren zodat de actie probleemloos verloopt.

Protesten bij enkele distributiecentra

Verschillende groepen boeren blokkeren enkele distributiecentra van supermarkten. Ze staan met tientallen trekkers onder meer op en naast het terrein van de Jumbo in het Brabantse Veghel. Het bedrijventerrein is afgesloten voor ander verkeer.

Eerder op de dag vond een vergelijkbare demonstratie plaats bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Sinds donderdagavond protesteren boeren in relatief kleine groepjes op verschillende plekken in het land tegen Schoutens besluit, onder meer op het Binnenhof, het Malieveld, de A1 en de A2.