Verschillende groepen boeren voeren zaterdagavond actie tegen het besluit van Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om het toevoegen van eiwit in veevoer te verbieden. Op deze manier wil Schouten de stikstofuitstoot te verminderen, maar de boeren zijn het daar niet mee eens.

Tientallen trekkers rijden momenteel door Amsterdam. Met de politie is afgesproken dat ze een rondje mogen maken, maar niet over de grachten rijden. Agenten begeleiden ze zodat de actie probleemloos verloopt.

Ook is een aantal boeren bijeengekomen op de A28 bij het knooppunt Hoogeveen. Zij blokkeren de weg met hun landbouwvoertuigen. Agenten ter plaatse gaan met de boeren in gesprek, laat een politiewoordvoerder weten.

Blokkade bij distributiecentrum in Veghel

Een groep boeren blokkeert een distributiecentrum van Jumbo in het Brabantse Veghel. Ze staan met tientallen trekkers op en naast het terrein van de supermarktketen. Het bedrijventerrein is afgesloten voor ander verkeer.

De politie zegt dat de sfeer in Veghel "goed" is. Hoewel de demonstranten niet overal voldoende afstand houden, verloopt de actie vreedzaam. De demonstratie, die niet aangekondigd was, wordt daarom niet vroegtijdig afgebroken.

Sinds donderdagavond protesteren boeren in relatief kleine groepjes op verschillende plekken in het land tegen Schoutens besluit, onder meer op het Binnenhof, het Malieveld, de A1 en de A2. Eerder op de dag vond een vergelijkbare demonstratie plaats bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle.