Netherlands

Boeren komen landelijk in actie en willen zich onafhankelijk van Den Haag verklaren

In het hele land zijn vanavond boeren in actie gekomen. Onder meer in Heerenveen, Veghel en Amsterdam zijn zeker honderden boeren op pad om te strijden tegen het besluit van de overheid om minder eiwit in veevoer toe te staan.

“We willen Friesland afsluiten”, vertelt Mick Tinga van Farmers Defence Force (FDF) aan Hart van Nederland. De boer uit Balk staat samen met zo’n 100 à 150 boeren met hun trekkers bij de Thialf in Heerenveen.

Onafhankelijk

De boeren in het noorden van het land zijn van plan om Friesland, Drenthe en Groningen onafhankelijk te verklaren. “Dit houdt in dat we het met elkaar moeten doen,” schrijven de boeren in een oproep die in handen is van Hart van Nederland.

Lees ook: Waarom komen de boeren nu wederom in actie?

Op verschillende plekken in Friesland staan boeren te protesteren. Zo zouden ze naast Heerenveen ook onder meer in Joure, Bolsward, Drachten en Leeuwarden actievoeren. “Bij elkaar zijn we met ongeveer duizend,” aldus Tinga.

Volgens de boerenorganisatie gaat het niet om een korte actie. In een bericht dat onder boeren wordt verspreid wordt opgeroepen slaapspullen mee te nemen. “Dit is geen actie voor 1 uur, maar voor misschien wel meerdere dagen,” valt in het bericht te lezen. Tinga bevestigt dat de groep in ieder geval nog tot morgenochtend van plan is te protesteren.

Jumbo bezet

Ook in de rest van het land zijn acties gaande. Zo is het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel afgezet door tientallen boeren. Woordvoering van de supermarktketen kan hier nog niks over kwijt. Ook zijn tientallen boeren van plan om zaterdagavond in Amsterdam te demonstreren.

Lees ook: Eerder op de zaterdag blokkeerden boeren met trekkers het distributiecentrum van AH in Zwolle

Foto: Noormannen

Football news:

Adebayor op de city-real match: Madrid zou de favoriet zijn met Ronaldo in de line-up. Dit is een goalscoring machine
Lovren maakt zijn debuut voor Zenit in de wedstrijd tegen Loko, Lunev speelt niet vanwege blessure
Echte buy spelers als we verkopen Bale (ESPN)
Novikov over de samenstelling van Dynamo: het Management is klaar om te versterken
Pedro zal een maand na de schouderoperatie missen
Hij is geslaagd voor het medisch onderzoek. Ik denk dat hij dinsdag een contract met CSKA zal tekenen
Lewandowski op Chelsea: ze spelen heel goed, maar wij zijn Bayern