Vliegtuigbouwer Boeing wil zijn personeelsbestand nog verder verkleinen. Het gaat om duizenden extra banen die worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De bezuiniging is volgens het management nodig om de problemen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Luchtvaartmaatschappijen hebben door de reisbeperkingen flink moeten schrappen in hun vluchtschema en hebben daarom ook minder nieuwe vliegtuigen nodig. De Amerikanen verwachten dat de verminderde vraag meerdere jaren aanhoudt.

Ook heeft Boeing een knauw gekregen door de problemen rondom de 737 MAX. In oktober 2018 en maart 2019 stortten twee toestellen van dit type neer, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Vliegmaatschappijen annuleerden daardoor hun orders voor dit type toestel.

Eerder al gaf Boeing aan dat het zijn personeelsbestand van 160.000 man met 10 procent wilde verkleinen. Woensdag zei topman Dave Calhoun dat hij uiteindelijk toe wil naar een bestand van 130.000 werknemers aan het einde van volgend jaar. Dat zou betekenen dat nog eens ruim tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarbij kijkt het bedrijf in eerste instantie naar natuurlijk verloop.

Boeing maakte woensdag ook de resultaten bekend over het derde kwartaal. Daarin daalden de opbrengsten met 29 procent naar 14,1 miljard dollar (12 miljard euro) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kwam uit op 466 miljoen dollar.