Netherlands

Blokhuis ziet niks in plan voor zelfregulering lachgashandelaren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) voelt er niets voor om leveranciers van lachgas de verkoop ervan aan consumenten zelf te laten reguleren. De bewindsman houdt vast aan het verbod op het roesmiddel dat hij eerder al aankondigde.

Een aantal ondernemers, verenigd in de Branchevereniging van Verantwoordelijke Lachgas Leveranciers (BVLL), kwam vorige week met een voorstel naar buiten. Ze stelden daarin onder meer een minimumleeftijd van 18 jaar voor, voorlichting en preventie en regels voor de inkoop bij bonafide handelaren. Volgens de BVLL zal een verbod ertoe leiden dat de handel in het illegale circuit terechtkomt.

Maar Blokhuis laat weten door te gaan „op de ingeslagen weg van het lachgasverbod”, en verwijst daarbij naar een advies van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs over de schadelijkheid van lachgas als roesmiddel.

De uitwerking van het verbod wordt gedaan „in goed overleg met de producenten en handelaren voor de eigenlijke toepassing van lachgas”, zegt Blokhuis. Lachgas wordt bijvoorbeeld in de industrie gebruikt. „Helder is dat we niet gaan voor zelfregulering en ook de handelaren in recreatief gebruik niet betrekken bij de uitwerking.”

Lachgas is als roesmiddel populair omdat het gemakkelijk legaal verkrijgbaar is en omdat het door gebruikers als een relatief onschuldig middel wordt gezien. Deskundigen waarschuwen dat veelgebruikers ernstige gezondheidsklachten kunnen krijgen en dat het risico op verslaving niet kan worden uitgesloten. De afgelopen jaren deden zich tientallen verkeersongevallen en -incidenten voor waarbij lachgas in het spel was.

Football news:

Gasperini over de 1/4 finale van de Champions League: de wedstrijd met Juventus is een imitatie van de wedstrijden met PSG
Courtois speelde 18 droge wedstrijden in het seizoen La Liga. Real ' s record is één wedstrijd verwijderd
Real Madrid won de achtste overwinning op rij en mist geen 5 wedstrijden
Er was nauwelijks contact, en zelfs buiten het strafgebied. Ex-lid van Barca ' s Raad van bestuur over de straf van real
Benzema – de eerste La Liga speler die scoort en assisteert in alle maanden
De scheidsrechter van de wedstrijd real-Alaves verwondde zijn enkel en werd in de rust vervangen
Manchester United moet nadenken over de positie van de keeper. De Gea zal niet terugkeren naar zijn vroegere niveau