Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bilthovense farmaceut legt productie poliovaccin tijdelijk stil na incidenten

AFP

Farmaceut Bilthoven Biologicals legt de productie van hun poliovaccin voorlopig stil. Dat gebeurt op aandringen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Aanleiding is een incident van vorige maand waarbij het poliovirus werd gevonden in het riool bij het Utrecht Science Park in Bilthoven. Daar is de farmaceut gevestigd. Een medewerker raakte besmet en zit in isolatie, zo bleek gisteren.

Volgens de omgevingsdienst is er sprake van een patroon van incidenten met het poliovirus, de afgelopen vijf jaar. De dienst zegt in een verklaring dat het "op dit moment onvoldoende duidelijk is of de bedrijfsvoering en de veiligheid op orde is".

De omgevingsdienst heeft de farmaceut daarom gevraagd alle activiteiten met het poliovirus per direct stil te leggen. Het is niet duidelijk wanneer de productie weer hervat wordt. Ook moet onderzoek gedaan worden naar de oorzaken van de incidenten.

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil al langer dat de eisen voor bedrijven die met het poliovirus werken strenger worden. Hij werkt daarom aan een nieuwe wet, die in het eerste kwartaal van volgend jaar klaar moet zijn.

Het risico op verdere verspreiding wordt door het RIVM overigens op vrijwel nihil ingeschat, ook dankzij het goede rioleringssysteem in Nederland. In Nederland komt polio niet meer voor, dankzij een grootschalige vaccinatiecampagne. Voordat de vaccinaties werden ingevoerd kwam polio vaker voor.