Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bijzondere film uit The land of Happiness + winactie

Bhutan staat bekend als ‘The Land of Happiness’. Het koninkrijk Bhutan meet zijn vooruitgang niet op materiële winst, maar op het bruto nationaal geluk, een concept waarmee de regering beweert prioriteit te geven aan het welzijn van haar burgers boven alles. Die ‘utopische filosofie’ doordringt regisseur Pawo Choyning Dorji’s ‘Lunana: A Yak in the Classroom’, de Oscar-inzending van het land voor internationale speelfilm.

Lunana: A Yak in the Classroom

Lunana: A Yak in the Classroom doet denken aan Être et Avoir – een met prijzen overladen documentaire uit 2002 over een school op het Franse platteland – maar dan in Bhutaan.

Wat deze toch al bijzondere film nog specialer maakt, is dat hij is gedraaid in een afgelegen dorp en een school in de Himalaya, op bijna 3500m hoogte. De oorspronkelijke bewoners figureren. Een volk dat tot dan toe nooit een camera of een tube tandpasta – een scène uit de film gaat hierover – heeft gezien. Het adembenemende landschap en het overtuigende acteerwerk van de drie jonge hoofdrolspelers, maken van Lunana: a yak in the classroom, een film die je niet snel zult vergeten.

Het verhaal

Ugyen is een jonge leraar in het moderne Bhutan. Hij vervult zijn taken, maar droomt van een reis naar Australië, waar hij hoopt zanger te worden. Omdat hij de dienstplicht wil ontlopen, sturen zijn superieuren hem als terechtwijzing naar de meest afgelegen school ter wereld, in een ijzig Himalayadorp genaamd Lunana. Na een loodzware trektocht van acht dagen, bereikt Ugyen het dorp waar naar hij is ‘verbannen’ Vergeleken met zijn meer ‘Westerse’ leven thuis valt zijn nieuwe primitieve leef- en werkomgeving hem bijzonder zwaar. Het dorp heeft geen elektriciteit, geen schoolboeken, en zelfs geen schoolbord. Door de warmte en de openheid van de arme dorpsbewoners, leert Uygen het leven van een andere kant zien.

Win met Zin

We hebben weer een mooie winactie voor onze nieuwsbrieflezers. In samenwerking met September Film mogen we maar liefst 10 x 2 filmtickets weggeven voor Lunana: A Yak in the Classroom. Vermeld in de comments waarom en met wie jij deze film wil gaan zien en wie weet behoor jij volgende week tot de gelukkige winnaars.

Bekijk hier de trailer van de film Lunana: A Yak in the Classroom.