Netherlands

Biden en Trump botsen in laatste debat over corona en buitenlandse inmenging

Donald Trump en Joe Biden hebben in Nashville hun tweede en laatste verkiezingsdebat gevoerd. Meteen schetsten ze een totaal ander beeld van de coronacrisis.

Volgens Trump komt de crisis tot een einde en krijgt hij felicitaties van wereldleiders hoe hij de crisis heeft aangepakt. Hij verwees ook naar zijn eigen besmetting. "Ik kan het u uit eigen ervaring vertellen. Ik was in het ziekenhuis, maar ben nu beter, anders was ik hier niet."

Biden viel de president meteen hard aan op diens beeld van de pandemie. "De president zegt dat we hiermee leren leven? We leren hiermee dood te gaan", aldus Biden.

"Als je vanavond een ding onthoudt, onthoudt dan dit: iemand die hier geen plan voor heeft, die geen verantwoordelijkheid voor neemt, mag niet aanblijven als president." Hij zei mondkapjes te willen verplichten, sneller willen testen en financiële hulp voor bedrijven te willen regelen.

De hoop is dat het debat minder chaotisch zal verlopen dan het eerste, eind september. Toen interrumpeerde de president zijn rivaal constant. De kandidaten krijgen deze keer bij elke vraag twee minuten de tijd om ongestoord te antwoorden, de microfoon van de tegenstander wordt dan uitgeschakeld.

In de eerste minuten werkte dat al: beide mannen lieten elkaar uitspreken, waardoor het tot een inhoudelijker debat kon komen dan de eerste keer. "Het is bijna niet te geloven en komt echt onverwacht; het is een scherp, inhoudelijk, kalm debat", zag correspondent Lucas Waagmeester.

"Er gaan onwaarheden over tafel, beide mannen leven nog altijd in twee verschillende universums, maar ze maken zonder onderbreking hun punt. De neiging te interrumperen is er, maar beide kandidaten houden zich in en wachten op hun beurt. Dat hebben ze zich duidelijk voorgenomen."

Een vraag over nationale veiligheid liep al snel over in beschuldigingen over en weer van buitenlandse beïnvloeding. Trump herhaalde beschuldigingen dat familieleden van Biden geld uit Rusland en China hebben ontvangen.

Biden wierp tegen nooit een cent uit het buitenland te hebben gekregen. Hij riep de president op te bewijzen dat dat ook voor hem geldt: "Ik heb 20 jaar aan belastinggegevens vrijgegeven, u nog niet eens een jaar. Wat wil je geheim houden? Geef de data vrij of zwijg over corruptie."

De verschillende stijlen van de kandidaten kwamen goed uit toen Biden rechtstreeks tot het Amerikaanse publiek sprak over de aanvallen van de president op zijn gezin. "Dit gaat niet over mijn familie of over zijn familie, maar over úw familie", hield hij het publiek voor.

Trump betichtte Biden ervan de vraag te ontwijken. "Echt wat voor een politicus. Ik ben geen politicus, daarom ben ik verkozen. Laten we het bij het onderwerp houden. Kom op, Joe, dat lukt je."

De invloed van de debatten zal dit jaar naar verwachting minder zijn dan anders. Het was de bedoeling drie debatten te houden, maar Donald Trump zei een eerder geplande ontmoeting af. Vanwege zijn coronabesmetting zou dat een virtueel debat worden, maar de president wilde daar niet mee akkoord gaan.

Bovendien hebben al zo'n 42 miljoen Amerikanen vooraf gestemd, ongeveer een derde van het totaalaantal kiezers van vier jaar geleden. Vanwege de coronacrisis probeert men de stembusgang zo veel mogelijk te verspreiden over enkele weken.

Football news:

Solskjaer over Manchester United: We zijn niet begonnen met de Premier League zoals de anderen, vanwege de Europese Cup en het voorseizoen, die we niet hadden
Waarom heet voetbal voetbal in de Verenigde Staten (en niet alleen daar)? Is het waar dat deze naam is uitgevonden door de Britten?
Ole Gunnar Solskjaer: we kijken naar Manchester United door de lens van de geschiedenis. Wij willen aanvallen en domineren.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft ons verteld hoe hij zijn team op de lange termijn ziet. Natuurlijk kijken we naar verenigd door de lens van de geschiedenis. Dit is een team dat wil aanvallen. We willen snel zijn en snelle spelers in het team hebben. Zulke spelers zullen helpen problemen te creëren voor een tegenstander die goed tegen ons verdedigt
Koeman over de crisis: we moeten Barca helpen in naam van onze liefde voor haar. We moeten nadenken over wat het beste is voor de club
Bayer middenvelder Bailey noemde zijn zoon Leo Cristiano: dit heeft helemaal niets te maken met voetbal
Tuchel na 2:2 met Bordeaux: ik bescherm altijd de spelers, maar ik weiger dit te doen. U kunt niet spelen wedstrijden van dit niveau
Ole Gunnar Solskjaer: elke beslissing die ik maak is voor het welzijn van Manchester United. Het belangrijkste is het resultaat