Netherlands

Beurs Amsterdam sluit met kleine min

De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van oktober licht lager gesloten. Elders in Europa was een wisselend beeld te zien. De economische impact van de tweede coronagolf in Europa en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgden voor enige terughoudendheid op de markten. Op het Damrak stond Air France-KLM in de schijnwerpers, nadat de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie een miljardenverlies bekendmaakte.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent lager op 533,88 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 776,36 punten. Frankfurt daalde 0,5 procent en Londen ging licht omlaag. Parijs won 0,6 procent.

Air France-KLM wist in de MidKap een eerder verlies om te buigen in een plus van 1 procent. De luchtvaartcombinatie leed een kwartaalverlies van 1,7 miljard euro door de gevolgen van de coronacrisis. In het vierde kwartaal zal het bedrijfsresultaat volgens Air France-KLM „substantieel” lager uitvallen dan in het derde kwartaal, door de extra coronamaatregelen in veel landen. Daarnaast heeft KLM de vakbonden voor crisisoverleg bijeengeroepen om zich te verzekeren van noodsteun van de Nederlandse overheid. Zaterdag komt een verklaring van KLM hierover.

GrandVision noteerde bij de middelgrote bedrijven een plus van 3,3 procent. De eigenaar van optiekketens als Pearle en EyeWish wist afgelopen kwartaal stevig te herstellen van de coronadip in de eerste zes maanden. De sterke resultaten verhogen volgens analisten de kans dat de overname van GrandVision door brillenconcern EssilorLuxottica zal doorgaan.

In de AEX ging Prosus ruim 3 procent omhoog. De techinvesteerder gaat voor 5 miljard dollar eigen aandelen en aandelen in moederbedrijf Naspers inkopen. Olie- en gasconcern Shell klom 3,9 procent na een adviesverhoging door Barclays. Wolters Kluwer verloor 0,3 procent. De informatieleverancier zag de omzet en winst stijgen in de eerste negen maanden van het jaar, maar blijft voorzichtig over het slotkwartaal.

De Europese toeleveranciers van Apple stonden onder druk na tegenvallende iPhoneverkopen. In Amsterdam zakte ASMI 1,7 procent. De chipmakers Dialog Semiconductor en STMicroelectronics daalden tot 1,3 procent.

De euro stond op 1,1651 dollar, tegen 1,1663 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 35,48 dollar, Brentolie kostte 0,4 procent meer op 37,71 dollar per vat.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: elke beslissing die ik maak is voor het welzijn van Manchester United. Het belangrijkste is het resultaat
Mourinho op Tottenham: we hebben niet dezelfde voorwaarden als sommige clubs. Ze creëren een gekke markt
Hazard raakte voor de achtste keer gewond in 16 maanden bij Real Madrid. Hij had 12 verwondingen in 7 jaar in Chelsea
Abramovich is een man die zijn doelen bereikt. Zonder Dit, is het onmogelijk om zijn positie te bereiken
Marcelo werd bij z ' n haar gegrepen. Duidelijke straf. Ex-scheidsrechter Iturralde Gonzalez over de controversiële episode in de wedstrijd van Real Madrid
Gasperini op Atalanta ' s nederlaag: de spelers zijn moe. Wij betalen meer voor de nationale team wedstrijden dan voor de Champions League (Atalanta Head coach Gian Piero Gasperini). Ik denk dat wij in die zin meer betalen voor de nationale team wedstrijden dan voor de Champions League. Sommige spelers verlaten ons, reizen over de wereld en keren terug in verschillende staten
Neymar op de loting met Bordeaux: PSG speelde timide. Als we niet winnen, zal het net zo moeilijk zijn in Ligue 1 als in de Champions League