Bette Westera heeft met haar dichtbundel Uit Elkaar de Gouden Griffel voor beste kinderboek van 2020 gewonnen. De prijs werd dit jaar niet tijdens het Kinderboekenbal uitgereikt, maar de winnares werd thuis verrast door het NOS Jeugdjournaal.

Westera won eerder dit jaar al de Woutertje Pieterse Prijs voor Uit Elkaar, waarin gedichten staan over het einde van relaties en scheidingen van ouders. Het is de tweede keer dat de auteur de Gouden Griffel wint. In 2015 ontving ze de prijs voor haar boek Doodgewoon.

Yvonne Jagtenberg ontving de Gouden Penseel voor het beste geïllustreerde kinderboek van 2020 met Hup Herman! Het is tweede jaar op rij dat ze de prijs ontvangt. Vorig jaar werd haar boek Mijn wonderlijke oom tot beste verkozen.

De prijzen werden uitgereikt door twee verschillende jury's, bestaande uit onder anderen docenten, boekverkopers, bibliothecarissen en critici.

De prijzen worden ieder jaar uitgereikt aan het begin van de kinderboekenweek. Normaal wordt dit gedaan tijdens het Kinderboekenbal, dat dit jaar door het coronavirus geen doorgang kon vinden. De kinderboekenweek, dit jaar met het thema En toen?, duurt nog tot 11 oktober.