Netherlands

Bestuur FVD: ledenvergadering over lidmaatschap Baudet en nieuw bestuur

Crisis De FVD-leden gaan beslissen over het lidmaatschap van Baudet. Verder moet hij terugtreden als bestuurder en een mediapauze inlassen.

Het bestuur van Forum voor Democratie wil een Algemene Ledenvergadering houden over het lidmaatschap van Thierry Baudet en de benoeming van een volledig nieuw partijbestuur. Dat meldt het bestuur donderdagmiddag in een verklaring. Het partijbestuur ziet het terugbrengen van rust in de partij als „het hoogst haalbare gezien alle recente ontwikkelingen, de huidige impasse en mediastorm”. Met dit voorstel moet de impasse worden doorbroken.

Als voorwaarden voor de ledenvergadering stelt het bestuur dat Baudet per direct een volledige mediapauze inlast en zich donderdag nog terugtrekt uit het partijbestuur. De door hem aangekondigde lijsttrekkersverkiezingen mogen van het bestuur ook geen doorgang vinden.

Als Baudet instemt met de eisen, zal het partijbestuur de algemene ledenvergadering zo snel mogelijk organiseren. Huidige bestuursleden mogen zich volgens het plan dan niet kandideren voor het nieuwe bestuur. De eerste taak van dat nieuwe bestuur is dan om een nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen samen te stellen.

Onderdeel van het geschil tussen Baudet en het bestuur was ook de toegang tot de socialemediakanalen van de partij. Baudet wilde die niet delen en het bestuur wilde alleen verder praten als het de „gekaapte ict-systemen” terugkreeg. Een woordvoerder van de partij laat weten dat het bestuur inmiddels toegang heeft gekregen.

Lees ook: Meerdere FVD-prominenten zeggen dat Baudet antisemitische uitspraken deed

‘Malle verwijten’

Afgelopen dagen verkeert Forum voor Democratie in een grote crisis over de positie van Baudet. Donderdag stellen drie hooggeplaatste Tweede Kamerkandidaten dat Baudet is geradicaliseerd, dat hij complottheorieën aanhangt en zich recent antisemitisch en racistisch heeft uitgelaten. Baudet spreekt van „malle verwijten”. Donderdagochtend stelde Baudet voor om de partij op te splitsen.

Het conflict begon over racistische en antisemitische berichten in de jongerenbeweging JFVD. Het bestuur en andere partijprominenten wilden dat daartegen hard werd opgetreden. Baudet wilde een onderzoek afwachten. Daarop trad hij deze week af als lijstrekker en voorzitter van de partij. Woensdag maakte Baudet bekend weer lijstrekker te willen worden.

Football news:

Gattuso op 1:3 met Verona: je kunt niet zo spelen als Napoli wil terugkeren naar de Champions League
Sobolev op tedesco in Spartak: misschien zullen we het seizoen goed eindigen, en hij zal willen blijven
Liverpool ligt dicht bij de transfer van de Engelse U16 striker Gordon voor 1+ miljoen pond.Liverpool is dicht bij de aankoop van Derby striker Kade Gordon. In de strijd voor de 16-jarige speler van het Engelse U16 jeugdteam liggen de Merseysiders voor op Manchester United en Tottenham, meldt The Telegraph. Volgens de bron wordt de overdracht van Gordon geschat op meer dan 1 miljoen pond. Hij maakte zijn debuut voor Derby op 29 December 2020 in de wedstrijd tegen Birmingham (4-0) in de 89e minuut
Simeone on the leadership of Attico in La Liga: we denken alleen maar aan de volgende tegenstander
De voormalige verdediger van Inter, Schelotto, is verhuisd naar Argentijns racen
Kramaric scoorde het 74e doelpunt in de Bundesliga, waardoor Olic ' s record onder de Kroaten werd verbroken
Suarez heeft 12 doelpunten in zijn eerste 15 wedstrijden voor Attico - de beste start in La Liga voor een nieuwe club sinds Ronaldo