Netherlands

Bestemming gezocht voor cruiseschip de Zaandam: 'We werken de klok rond'

Florida? Of toch niet?

1 minuut geleden Aangepast: 8 seconden geleden

Cruiseschip de Zaandam voor de kust van Panama-Stad, eerder deze week. Beeld © AFP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Cruiseschip de Zaandam van de Holland America Line is op zoek naar een bestemming. Het is niet zeker of het schip nog wel in Florida aan mag meren. Aan boord overleden vier personen en meerdere mensen zijn besmet met het coronavirus. Maar waar moet het nu heen?

"Wij werken de klok rond om een bestemming te vinden voor de Zaandam", vertelt de president Orlando Ashford van de Holland America Line (HAL) in een verklaring.

Panamakanaal

"Het zijn een paar lastige dagen geweest", vertelt Ashford. Nadat meerdere passagiers aan boord ziek werden, was onduidelijk of het schip nog wel door het Panamakanaal mocht varen.

Gisteren kreeg de Zaandam daar van de autoriteiten toestemming voor. De gezagvoerders op het schip kregen wel te horen dat niemand van de opvarenden aan land mag in Panama.

Ondertussen werden dit weekend honderden passagiers zonder aantoonbare klachten van de Zaandam overgeheveld naar zusterschip de Rotterdam. Op de Zaandam zaten zo'n 1800 opvarenden van wie ruim 1200 passagiers.

'Zaandam en Rotterdam blijven bij elkaar'

"Het is niet zo dat we een 'gezond' en een 'ziek' schip hebben gecreëerd", legt Ashford uit. "De Zaandam en Rotterdam blijven bij elkaar, maar de vrijgemaakte ruimte kunnen we gebruiken om zorg te dragen voor de zieken."

Toerisme plat, lege hotelbedden gaan naar coronapatiënten

Ziekenhuizen zitten stampvol met mensen die corona hebben. Voor patiënten die er minder erg aan toe zijn, is er nu een oplossing. Een leegstaand hotel is omgebouwd tot een opvang met zo'n 240 slaapplaatsen.

Haven in Florida

De Zaandam zou koers zetten naar de haven van Fort Lauderdale in Florida, maar dat plan staat nu op losse schroeven. Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale zei gisteren dat het aanmeren van de Zaandam bij zijn stad nog geen uitgemaakte zaak is.

"De Amerikaanse kustwacht en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid moeten eerst een plan opstellen om onze gemeenschap te beschermen", schreef hij op Twitter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cruisemaatschappijen: alleen nog gezonde ouderen toelaten aan boord

Football news:

Wasserman werd de nieuwe agent voor Fede Valverde
Kurzawa nam deel aan een protest tegen racisme in Parijs. 20.000 mensen gingen de straat op
Pedro verlaat Chelsea in de zomer. Roma - de favoriet in de strijd voor de speler (Calciomercato.it)
Liverpool, Chelsea en Manchester United hebben 12 dagen om Werner te kopen voor 55 miljoen euro. Dan zullen de kortingen eindigen
Aan het eind van het seizoen maakte assistent Simeone Burgos bekend dat hij uit Attico vertrok en van plan was hoofdcoach te worden
Balotelli eist compensatie voor het beëindigen van zijn contract met Brescia. De club is het daar niet mee eens
Adidas zal weigeren om samen te werken met Ozil. Een van de redenen is de politieke verklaringen van de speler