Netherlands
This article was added by the user Ezra Martin. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bergenboeken

Krijg je ook geen genoeg van de boeken van schrijver en bergbeklimmer Paolo Cognetti? Dan moet je zijn leermeester, Mauro Corona (ja zo heet hij toch echt: Corona), beslist ook lezen. Net als Cognetti weet hij de natuur als in een film te beschrijven. Trek in gedachten met Mauro de bergen in (of lees een van de andere fijne boeken die we selecteerden).

Bezwerende metaforen

Roman | In Italië is hij een bejubeld fenomeen: schrijver, beeldhouwer, bergbeklimmer en parttime kluizenaar. Eindelijk wordt het literaire werk van Mauro Corona nu ook in het Nederlands vertaald. Deze roman is een perfecte kennismaking met zijn werk dat je kunt herkennen aan de bezwerende metaforen, de filmische beschrijving van de natuur en het isolement van de Dolomieten. Paolo Cognetti, ook al zo’n Dolomietenfan, roemt Corna niet voor niets. Als een steen in de stroom vertelt het adembenemende levensverhaal van een geharde, eenzelvige man die ondanks, of misschien wel dankzij, zijn hardvochtige jeugd het leven nooit heeft opgegeven. Zijn immer stuwende energie en enthousiasme zetten hem aan tot het scheppen van blijvende schoonheid in woord en hout.

Mauro Corona, Als een steen in de stroom (Wereldbibliotheek, € 23,99)

Ode aan de onbekende zus

Biografie | Iedereen kent haar broer, Christian, maar jongere zus Catherine is minstens zo interessant. Toen de nazi’s Parijs veroverden, sloot zij zich aan bij het verzet. Ze werd in 1944 opgepakt, gemarteld en op transport naar Ravensbrück gezet waar ze de dodenmarsen overleefde. Ze heeft altijd gezwegen over wat haar is overkomen maar haar moed maakte diepe indruk op haar broer. Zij inspireerde hem tot de New Look, die hem wereldberoemd heeft gemaakt. Hij vernoemde ook zijn bekendste parfum, Miss Dior, naar haar. Deze sprankelende biografie biedt vooral een kleurrijk beeld van Parijs, zowel in die donkere jaren als in de hoopvolle naoorlogse tijd.

Justine Picardie, Miss Dior (Nieuw Amsterdam, € 29,99)

Een lichter leven

Non-fictie | Haar heerlijk montere en nuchtere toon geeft je totaal niet het idee dat hier iemand van 86 aan het woord is. Magnusson, bekend van haar bestseller De edele Zweedse kunst van het opruimen, heeft humor en is wars van sentiment. Haar tips en adviezen zijn getoetst door de jaren heen en bedoeld om het leven van haar generatiegenoten lichter en vrolijker te maken. Stiekem zijn ze zo universeel en inspirerend dat iedereen er zo zijn of haar voordeel mee kan doen.

Margareta Magnusson, Levenslessen van iemand die (waarschijnlijk) eerder doodgaat dan jij (De Bezige Bij, € 19,99)

Allesverstikkende relatie

Memoir | Had ze moeten begrijpen dat agressie ook binnen een relatie tussen twee vrouwen kan bestaan? Had ze, ondanks haar hopeloze verliefdheid, de waarschuwende blikken van haar vrienden ter harte moeten nemen? Jaren na haar verstikkende en steeds gewelddadiger wordende relatie probeert de auteur haar situatie en de bijbehorende gevoelens te reconstrueren. Ze doet dat steeds vanuit een ander genre en perspectief zodat je alle aspecten, ook die zo woest aantrekkelijke, leert kennen. Dapper en aangrijpend.

Carmen Maria Machado, In het droomhuis (Cossee, € 22,99)

Peilloos moederverdriet

Roman | Verloren staat ze in het donker naar het huis van haar enige dochter te kijken. Ze vangt voor het eerst een glimp op van haar kleindochters en hun vader die ze nooit heeft mogen ontmoeten. Het peilloze verdriet spat van de pagina’s af in deze kleine, maar o zo precieze roman over een moeder die het contact met haar dochter is verloren. Hoe pijnlijk het ook is, ze respecteert de keuze van haar dochter maar kan en wil geen afscheid van het moederschap nemen.

Hila Blum Hoe je van je dochter moet houden (De Bezige Bij, € 23,99)

Tekst: Margriet de Groot, Daniëlle Bronsgeest

Zin magazine editie 6 - 2022

Zin in meer?

Meer boekentips? Lees Zin Magazine 6. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier.