Netherlands

‘Beperkt effect van plasmatherapie voor coronapatiënten’

Een behandeling met het bloedplasma van genezen coronapatiënten heeft weinig effect voor patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis liggen, wordt gesteld in een studie die is gepubliceerd in het medische vaktijdschrift British Medical Journal. De studie is gebaseerd op een klinische proef die in India is uitgevoerd.

De auteurs van de studie stellen dat de plasmatherapie, waarmee patiënten antilichamen van genezen patiënten krijgen toegediend, niet leidt tot een lagere sterfte of verbetering in het ziekteverloop. De bevindingen, gebaseerd op onderzoek naar meer dan 400 opgenomen Covid-patiënten, zijn een tegenvaller voor de Amerikaanse president Donald Trump, die de plasmatherapie in augustus aanprees als een „historische doorbraak”. Plasmatherapie is in noodsituaties toegestaan in de Verenigde Staten en India.

De Indiase onderzoekers voerden de proef uit met 464 volwassenen met matige Covid-verschijnselen die tussen april en juli waren opgenomen in ziekenhuizen door het hele land. De patiënten werden in twee groepen verdeeld, een die twee dosissen plasma kreeg toegediend, gecombineerd met de best mogelijke standaardzorg, en een controlegroep die alleen de best mogelijke standaardzorg kreeg.

Na zeven dagen, leek de plasmatherapie ervoor te hebben gezorgd dat sommige symptomen, waaronder kortademigheid en vermoeidheid minder werden, stellen de onderzoekers. Ook leek het er bij meer patiënten op dat het virus door de antilichamen werd aangevallen. Die effecten vertaalden zich echter niet in lagere sterftecijfers.

Hoogleraar virologie Ian Jones (Universiteit van Reading) noemt de bevindingen teleurstellend maar niet heel verrassend. Volgens hem kan de plasmatherapie meer effect hebben als die zeer kort na de besmetting wordt gegeven. Jones roept op tot meer onderzoek, maar dan onder patiënten bij wie het virus net is vastgesteld.

In Nederland wordt ook de effecten van bloedplasma met antistoffen tegen het coronavirus onderzocht. Vorige week zijn bloedbank Sanquin, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC een onderzoek begonnen waarbij honderden coronapatiënten die minder dan een week ziek zijn en nog niet in het ziekenhuis liggen, bloedplasma krijgen toegediend. Specifiek richt de studie zich op ouderen en 50-plussers die tot een risicogroep behoren.

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven