Netherlands

Belgische kunstenaar-uitvinder Panamarenko overleden

De Belgische kunstenaar en uitvinder Panamarenko is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij maakte vooral naam met zijn bijzondere constructies van zelfbedachte voertuigen, waaronder zeppelins, duikboten en vliegende tapijten.

Panamarenko werd in 1940 als Henri van Herwegen geboren in Antwerpen, in een communistisch gezin. Zijn pseudoniem is afgeleid van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan American Airlines and Company, maar Panamarenko was ook een Russische generaal in de Koude Oorlog.

Van Herwegen was gefascineerd door alles wat te maken heeft met vliegen. Zijn beroemdste werk is The Aeromodeller, een zeppelin waaraan hij werkte van 1969 tot 1971. Echt vliegen kon de machine niet. Alle testvluchten mislukten of werden verboden.

Panamarenko ontwierp ook een propellerconstructie die iemand op z'n rug kan dragen en magnetische schoenen waarmee je ondersteboven over een metalen plafond zou moeten kunnen lopen.

"Hij verzoende het alledaagse met kunst", zegt Bart De Baere van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen over Panamarenko in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Bij hem was dat de techniek, de vooruitgang van de techniek, met de vooruitgang als kunst. Het is het lelijke en het schone die elkaar ontmoeten."

Panamarenko staat bekend als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de vorige eeuw. Volgend jaar zou zijn tachtigste verjaardag groots worden gevierd in Antwerpen, onder meer met een overzichtstentoonstelling.

Football news:

Conte op 4:3 met Fiorentina: onder de indruk van Inter ' s aanval. We hadden niet genoeg evenwicht, we betaalden er voor
Zidane about 3:2 met Betis: real kan beter en will. Een moeilijk spel, maar we geloofden in winnen tot het einde.We weten dat we beter kunnen worden, en we zullen het doen. We begonnen de wedstrijd goed, maar na 15 minuten, het scoren van een doelpunt, we vertraagd een beetje. We spelen beter als we vooruit gaan en proberen de uitkomst van de wedstrijd te bepalen
Dest nam afscheid van de Ajax spelers en zal vandaag naar Barcelona vliegen (Gerard Romero)
Vidal maakte zijn debuut voor Inter in de wedstrijd tegen Fiorentina
Barcelona zal Zinchenko alleen overwegen als Firpo vertrekt.Manchester City verdediger Alexander Zinchenko kan van Team veranderen
De scheidsrechter na VAR voor een overtreding op Jovic verwijderde verdediger Betis Emerson
Lampard verving Kepu, maar kreeg 0-3 van West Brom in de eerste helft. Toen kwam Chelsea bij elkaar en gaf een comeback van het weekend: alleen de leerlingen scoorden