Netherlands

Beleggers opgelucht over situatie Midden-Oosten

De Europese beurzen zijn donderdag met winsten gesloten nadat de spanningen in het Midden-Oosten weer iets afnamen. Beleggers waren opgelucht dat een verdere escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran lijkt te zijn voorkomen. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde geen militaire actie te ondernemen tegen Iran en ook Teheran lijkt een stap terug te doen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent hoger op 612,55 punten. De MidKap dikte 0,4 procent aan tot 930,96 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,3 procent vooruit.

ABN AMRO was een van de sterkere stijgers bij de hoofdfondsen met een winst van 1,4 procent. Robert Swaak wordt de nieuwe topman van de bank. Hij volgt Kees van Dijkhuizen eind april op. Swaak is afkomstig van accountants- en consultantsbureau PwC. Speciaalchemiebedrijf DSM kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en stond onderaan met een verlies van 3,4 procent. In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een plus van 4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in 2019 meer passagiers.

Ander opvallend nieuws was dat het Nederlandse technologiebedrijf CM.com alsnog een notering krijgt aan de beurs in Amsterdam. Dat gebeurt via een fusie met het beursgenoteerde Dutch Star Companies One (DSCO), een investeringsvehikel dat specifiek is opgericht om geld in één bedrijf te steken. De koers van DSCO schoot 19 procent omhoog.

Elders in Europa was onder meer Sodexo uit de gratie. In Parijs verloor de Franse cateraar ruim 6 procent na een teleurstellend kwartaalbericht. De situatie op de Noord-Amerikaanse markt blijft volgens Sodexo ook de komende tijd uitdagend. De Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S), die met omzetcijfers kwam, zakte in Londen zelfs meer dan 11 procent en kende zijn slechtste beursdag in tijden.

De euro was 1,1105 dollar waard, tegen 1,1117 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 59,37 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 65,24 dollar per vat.

Football news:

Thomas Tuchel:als beide benen intact waren, had je mijn 40 meter sprint kunnen zien
PSG redde Tuchel ' s huisdier: Choupo-moting kreeg iedereen gratis, slaagde er niet in om vanaf een centimeter te scoren, en trok Paris nu naar de halve finale van de Champions League
Gian Piero Gasperini: het ergste is dat we zo dichtbij waren. Ik kan alleen de jongens bedanken
Neymar was de speler van de wedstrijd Atalanta-PSG. Hij assisteerde
ПС PSG leed door de hele kwartfinale en draaide het om in 149 seconden. De Italiaanse vloek opgeheven en zo ver gegaan in de Champions League voor de eerste keer in 25 jaar
ПС PSG ' s pijn werd omgezet in geluk: in drie minuten, de lijdende sterren veranderden in het vieren van koningen
De club uit Italië wint de Champions League niet voor het 10de jaar op rij. Dit is een anti-record