Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Beelden van ‘wrede’ arrestatie zwarte man door politie in VS vrijgegeven

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Politiegeweld Demonstranten hebben zich verzameld in Memphis nadat videobeelden van de mishandeling van een zwarte man door politie zijn vrijgegeven.

De beelden tonen de de gewelddadige arrestatie van een 29-jarige zwarte man in de Amerikaanse stad Memphis. Tyre Nichols werd op 7 januari aangehouden en zwaar mishandeld door vijf agenten. Hij overleed drie dagen later aan zijn verwondingen.

Schokkende beelden

Nichols is onderweg naar huis als hij wordt aangehouden voor roekeloos rijgedrag. Hij slaat te voet op de vlucht. Op schokkende beelden is te zien hoe hij wordt ingehaald door de agenten en wordt mishandeld. De vijf zwarte agenten zijn vorige week ontslagen en worden aangeklaagd voor doodslag.

Op de beelden van de bodycams die de agenten tijdens de arrestatie droegen is te zien hoe Nichols tegen zijn hoofd wordt getrapt terwijl hij op de grond ligt. Vervolgens slaat een agent hem meerdere keren met een wapenstok, terwijl andere agenten hem vasthouden. Hij roept herhaaldelijk om zijn moeder. Volgens advocaten van de familie vond de mishandeling op zo’n honderd meter van het huis van zijn moeder plaats.

Brug geblokkeerd

Demonstranten hebben zich verzameld in Memphis. Tientallen mensen hebben een brug geblokkeerd, waardoor verkeer aan beide kanten van de brug vast staat. Eerder op de dag hadden ondernemers in de stad hun winkels al dichtgetimmerd uit voorzorg. De familie van Nichols heeft de beelden begin deze week al gezien en heeft opgeroepen tot vreedzaam protest.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag telefonisch contact gehad met de familie van Nichols en hun „moed en kracht” geprezen.

De afgelopen jaren waren er grote protesten nadat zwarte Amerikanen bij gewelddadige arrestaties om het leven kwamen. Hoewel de vijf agenten in de zaak rond Nichols zwart zijn, wordt het door sommigen toch gezien als een bewijs dat de politie buitensporig geweld gebruikt tegen zwarte mensen.

Lees ook: Historische uitspraak in zaak George Floyd stelt niet iedereen tevreden