Netherlands

Baudet maakte in korte tijd furore binnen de politiek

Foto: ANP

Thierry Baudet zit nog geen vier jaar in de Tweede Kamer voor zijn zelf opgerichte partij Forum voor Democratie, die in 2015 begon als politieke denktank. Een periode die op z’n minst als onstuimig omschreven kan worden. Nu vijf jaar later kondigde de 37-jarige Baudet aan geen lijsttrekker meer te zijn bij de komende verkiezingen in maart, nadat er ophef is ontstaan over antisemitische en homofobe uitlatingen door leden van de jongerenbeweging van Forum.

Baudet maakte naam in de Nederlandse politiek als een van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum over een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Hij was tegen dat verdrag en vond dat het Nederlandse volk zich daarover moest uitspreken. Het niet-bindende referendum werd uiteindelijk een overwinning voor het neekamp van Baudet.

Vanwege het negeren van de referendumuitslag door het kabinet kondigde de liberaal-conservatieve Baudet in september 2016 aan dat hij met FVD zou gaan meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarop behaalde de partij twee zetels, waardoor naast Baudet ook advocaat Theo Hiddema de Kamer in ging.

Sindsdien is Forum hard gegroeid. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 werd de partij zelfs de grootste. Baudet baarde opzien met zijn overwinningsspeech, waarin hij onder meer zei dat de samenleving al jaren “ondermijnd” wordt door politici, wetenschappers, kunstenaars en journalisten.

Binnen Forum brak daarna een periode aan van interne conflicten. Medeoprichter Henk Otten, die namens FVD in de Eerste Kamer zat, werd na een felle strijd tussen hem en Baudet in juli 2019 uit de partij gezet.

Volgens Baudet kon de partij niet verder met Otten omdat die met de kas zou hebben gerommeld. Otten zei dat er sprake was van een afrekening, omdat hij niet op één lijn zat met de partijleider. Uiteindelijk sloot ook een aantal andere FVD-senatoren zich bij Otten aan en vertrok.

De rust leek daarna weer enigszins teruggekeerd bij Forum. Totdat in de afgelopen dagen berichten in de media verschenen over antisemitische en homofobe uitlatingen in appgroepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. In het voorjaar was dat ook al gebeurd.

Prominente FVD’ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. Maandag kondigde de partijleider aan zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. Baudet zal geen lijsttrekker meer zijn, maar blijft wel partijvoorzitter.

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013