Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Baanwielrenners veroveren met overmacht opnieuw Europese titel op teamsprint

Door onze sportredactie

Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg hebben woensdag in het Zwiterse Grenchen op overtuigende wijze hun Europese titel op de teamsprint geprolongeerd. Ook was er brons voor Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw op de teamsprint en voor Philip Heijnen op de afvalkoers.

Hoogland, Lavreysen en Van den Berg waren in de finale veel te sterk voor Groot-Brittannië. Het trio liet de Britten ruim een seconde achter zich.

Het betekende de zesde Europese titel voor de Nederlandse teamsprinters. Lavreysen en Van den Berg waren daar vijf keer bij betrokken en Hoogland stond alle keren op het podium.

De Nederlandse teamsprinters zijn de laatste jaren oppermachtig, al kwam er vorig jaar bij de WK een einde aan de hegemonie. Toen lieten ze zich verrassen door Australië.

Bij de vrouwen rekenden Lamberink, Van der Peet en Van de Wouw in de strijd om het brons af met Frankrijk. Eerder op de dag was het trio in de eerste ronde van de teamsprint langzamer dan Duitsland en Groot-Brittannië, die om de Europese titel streden. In de finale pakte Duitsland het goud.

Vorig jaar pakten Lamberink en Van de Wouw samen met Shanne Braspennincx zilver op de EK. Braspennincx doet in Grenchen niet mee omdat ze een rustperiode heeft ingelast na een intensieve wedstrijdperiode in 2021 en 2022.

Philip Heijnen pakte verrassend zijn eerste medaille op een groot toernooi.Foto: ANP

Heijnen verrast met brons op afvalkoers

Op de afvalkoers bleef de 22-jarige Heijnen samen met de Duitser Tim Torn Teutenberg en de Portugees Rui Oliveira over. Hij viel uiteindelijk als een-na-laatste renner af en pakte met het brons zijn eerste medaille op een groot toernooi.

Wel liet Heijnen onder anderen de Italiaanse titelverdediger Elia Viviani achter zich. De Europese titel ging naar Teutenberg, die Oliveira in de laatste ronde overtuigend versloeg.

Eerder op de dag greep Maike van der Duin net naast een medaille op scratch. De 21-jarige Assense, die op de WK al twee keer zilver veroverde op dit onderdeel, werd in de strijd om de derde plaats verrassend afgetroefd door de Poolse Daria Pikulik.

De Portugese Maria Martins pakte de Europese titel op het onderdeel waarbij een groep rensters na veertig rondes om de winst sprint. Martins klopte de Spaanse Eukene Larrarte Arteage in de eindsprint. De twee rensters waren halverwege de wedstrijd weggereden uit de grote groep.