Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

NRC-journalisten winnen onderzoeksprijs De Loep voor verhalen over gaswinning Groningen

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Media In 2022 publiceerde NRC, in samenwerking met journalisten van Dagblad van het Noorden, meerdere onderzoeksverhalen over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête.

NRC en Dagblad van het Noorden hebben De Loep 2022, de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek, gewonnen voor hun gezamenlijke verhalen over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De twee dagbladen wonnen in de categorie controlerende onderzoeksjournalistiek. Dat heeft de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) vrijdag bekendgemaakt op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek.

De verhalen zijn gemaakt door NRC-journalisten Wubby Luyendijk, Claudia Kammer, Mark Middel en Derk Stokmans in samenwerking met journalisten Lyanne Levy en Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden. De artikelen wekten, meldt persbureau ANP die het juryrapport heeft ingezien, „bewondering omdat iedereen al veel weet over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen, maar toch bij lezing van dit verhaal opnieuw woest werd. Het is een meesterlijke vertelling waarin niet één verantwoordelijke wordt gespaard”.

In de categorie opsporende onderzoeksjournalistiek won Tjitske Lingsma van De Groene Amsterdammer voor haar verhaal over seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo. Myrthe Buitenhuis en Ruben Altena van Argos Medialogica wonnen in de categorie signalerende onderzoeksjournalistiek met hun documentaire over de beeldvorming rondom de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. Alle winnaars van de Loep ontvangen een geldbedrag van 1.500 euro en een trofee.

Lees ook: Ook toen de boerderij al op 63 stutten leunde, draaide het kabinet de gaskraan verder open