logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

Auto's op militaire kazernes al jaren doelwit van sabotage

Wielbouten losgedraaid

18 minuten geleden Aangepast: 5 minuten geleden

De Kromhout Kazerne in Utrecht Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De marechaussee onderzoekt een reeks van tientallen sabotageacties op verschillende militaire kazernes. Sinds 2013 worden wielbouten losgedraaid van auto's van militairen.

Dat gebeurde in ieder geval bij de bases in Den Helder, Woensdrecht, Gilze-Rijen en Utrecht. Volgens de marechaussee zijn er nog meer kazernes waar het speelt, maar daarvan zijn de namen niet bekend gemaakt. 

Tot ongelukken leidde dat nog niet, maar wel gebeurde het al meerdere keren dat een wiel losraakte tijdens het rijden. 

Binnen de hekken

De marechaussee heeft geen idee wie er achter de sabotage zit: het kan ook iemand zijn van Defensie, stelt een woordvoerder. De auto's stonden allemaal binnen de hekken van de kazernes geparkeerd. De marechaussee wil niet zeggen of er op die terreinen camerabewaking is. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alberto Stegeman plaatste nepbom op kazerne: 'Aanslag is makkelijk'

De zaak speelt al sinds 2013 en leek zich in eerste instantie te beperken tot vliegbases. Nu er ook op andere militaire complexen voertuigen gesaboteerd zijn, breidt de marechaussee zijn onderzoek uit. Onder al het defensiepersoneel is nu een getuigeoproep gedaan.

"Ook omdat het soms kan voorkomen dat mensen van wie een wieldop los blijkt te zitten, er niet aan denken dat dat een sabotageactie kan zijn geweest."

Themes
ICO